《Apex Legends》討論區 #91 ALGS Split 2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
呢個play 對fur 先咁多人話好
好想睇對all tsm dz 做呢個play
還掂包尾硬roll tsm
不嬲唔覺得3mz pite 勁
尢其3mz
troll tsm
係呢到已經會比人屌到地底泥
咁咪就係furia 問題 splits 2到splits 2 playoff打咗成百場
得furia 比人咁搞imc

同埋dz 咪又係轉點特登去撞Aurora
NA無論班PRO定班觀眾都係特別受落呢味野
講野要夠串夠roll
事實上TSM DZ呢堆 如果有人roll佢地 都大把人叫好

唔好睇成日成班都TSM TSM TSM 但有人敢去roll佢 都一定大把人叫爽
同意furia deserved 但呢個play 係好差好無品
D打邊隊都打唔嬴 成隊得百弟識打,實力其實同非洲差唔多
其實都係太緊張啦 始終第一次線下
睇住佢地溝通勁撚驚青咁打得
Aurora同dz都係實力3v3 Aurora 其實都有嬴過dz 睇Maggie 打得好開心
打比賽應該要點有品 , 又唔見你屌DZ無品
惡人自有惡人治
同埋完全合乎rulebook 嘅play 咁諗到方法去exploit
Furia 咪自己諗counter play囉
根本個play好高明
你講呢個打比賽好廢喎 打啲twitch台港澳比賽都包尾嗰啲嚟

台灣啲頂獵選手打ALGS全部冇成績
唔好結果論話咩係furia先冇人屌
tsm嗰啲人氣隊俾人咁搞會屌返nth轉頭只係因為佢多fans
俾人屌嘅原因唔會係因為呢個唔係good play囉

呢個一樣係消耗對手資源嘅方法只係可能極端啲
真心唔撚明點解正面撞先叫有品真男人反而用腦用最低風險令你少啲資源叫冇品
咁不如全場20隊刷晒紅甲踩好晒位先開始打啦不如
睇返下 Nth 好似係想搶Furia 個跳點 所以最後一場去grief 佢 等佢更大機會會淘汰
咁就更加冇問題 因為呢個係戰術來

咁睇法dz 因為比人搶雞去特登轉點撞aurora 好似仲賤
建議你鬧多啲dz 先
自己資源都會有消耗 唔要時間同material craft banner revive同craft banner 時間都可能夠rotation 反而furia唔去armory會有多時間rotation呢個play其實係損人不利己,自損1000傷人500 目的只係噁心人唔可以算係good play
其實真係幾醒 啲imc 隊係要諗方法去反制呢個play

同埋聽晚賽點制想睇下會唔會有人咁搞
完全係利用咗game mechanics 去用對自己最少影響嘅方法去削弱對手嘅play
醒撚到 打比賽就係咁
係一個差play都講得出
打呢D比賽 資源真係自己唔要都唔會益人
如果有時間既 自己唔要既寧願擺去扔曬落街都唔會由佢擺係度俾第2隊行過既有機會執
你連個處境都錯哂喎
Nth係個個stage都唔係包尾 Fur就真係同包尾無分別啦
有消耗資源唔代表係差
有時間rotate 唔代表係賺咗
有啲隊鍾意打架 有啲隊係zone team
就係因為佢用自己資源同你博弈先好睇
望下個實程其實都難怪

https://liquipedia.net/apexlegends/Apex_Legends_Global_Series/2022-23

The four online Preseason Qualifier tournaments will take place on October 8-10, October 15-17, October 22-24, and October 29-31, 2022

In total, each team will play 36 games in the Regular Season across six series of six games each.

淨係資格賽都用你個幾月既五至日
之後常規又一個月用你一至2個星期既五至
用英超一半既時間練, 但收入都無英超既百份之一

變數又多, 又多平衡要執, 唔似LOL咁穩定

最重要唔多賭盤, 變相無金主
成個Playoff 得兩隊可以叫無品 , DZ同南美隊NOC
建議9up 哥屌下佢地先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞