請教各位用5g 家居wifi 打機嘅師兄

68 回覆
3 Like 22 Dislike
最近搬唐樓,無光纖入屋,唯一選擇係5g wifi
目前香港有3間有做home 5g
3hk smt 中移動
我平時打開apex ,想問下有無用盡home 5g 打機嘅朋友?
你地用緊邊間,打機果陣會唔會好高ping ?
有打其他online game 例如LOL嘅可以交流下🙏🙏🙏🙏
pushhhh
有無用緊任意一台嘅都可以分享下🙏🙏youtube 介紹home 5G wifi 嘅片,都無任何ingame data 可以做reference😭😭😭😭
好難就咁講你個5g好唔好 因為極度睇你收成點先係最重要 個上限下限之距離係極大好可以有成近100mbs睇4k都得 但一差可以連240p嘅youtube片都播唔好
每間個coverage都唔同 可能其他人嗰區smt收得最好 你就收垃圾
如果你電話support 5G 最好就買晒3間嘅5G數據卡放wifi出嚟試完先揀
你咁岩對面係發射站,你想慢都難
如果唔係就難講
之前住舊樓都係用cmhk 5g黎上網
有5g果陣係幾快 lol冇影響 不過自己冇玩開fps 唔知延遲果d會唔會好影響
如果爆左5g個數據 都仲有得用4.5g黎上網(要每個月加錢,係download game要耐d,其他冇乜特別
用電話 share 5G 測試下仲實際
lol 仲記唔記得幾多ping ?
其他巴絲收得好 唔代表你屋企收得好
apex就算啦
無lan一定會好delay
玩lol就反而無咁明顯
打lol果陣5g大約1x, 4.5就好似去到3x

btw,果陣家居5g得smt一間,所以我係用電話plan黎share
同埋我係用5g router放wifi出黎用
話明5g, 你又唔講你住邊,講春到你聽點咩,你電話周圍去都唔同速度啦,乜資料都冇只可以話你聽,收得好嘅話同lan有得比,收得唔好就直頭上唔到網咁
諗定下年搬去邊
如果無icable,可以慳返唔打機

今日啱啱轉左3HK好後悔
5g打機

本身住村屋,快過以前pccw入線
但打機就ping數會高同有時唔穩定
建議打機揀返入線plan;如果睇片,睇netflix,上網,5g就唔錯嘅選擇
真係 同佢講咗個上下限會好大
咁都又唔講具體位置喺邊
當每個人都係傳心師咁知係邊咁
樓豬你驚自爆就不如你去番鴨寮街
買返嗰你個想簽嘅台電話卡嚟自己試下啦
用兩舊水換伏唔伏先再簽好過
Lol 80ping以內都唔明顯
槍game真係慢一拍就死
大角咀

我夠知唔同地方有difference 啦,下限可以好低架,可能睇YouTube 都有問題,咁個上限呢?打機可以幾多ping ? 10ms ? 50ms ? 100ms?

個問題唔係關我住邊,而係本身個5g home wifi 可以做到一個乜嘢程度。如果你話可以同lan 有得比,咁你又唔講你咩game 比我參考就小我

你有無用過5g 打pc online game ,如果你打過,最好係幾多ping ?
咁應該係果個位smt 本身都收得差
ching 邊區
COD
Friend's home : wifi ~70Mbps 25ping
Me: Lan ~900Mbps 5ping

海外更加明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞