[多圖遊記]東京+輕井澤、河口湖及箱根8日 - 富士山任睇之旅

281 回覆
174 Like 8 Dislike
我嗰次個甜品係雪葩,睇落南瓜布甸仲正啲喎
請問有冇浴場或者風呂浸
唔係紅葉季真係無特別
嗰時睇google map話收4點,
跟住費事返去攞車再上,
就咁狗衝跑咗上去

點知Google map個時間係fake嘅,
我4點半走嘅時候,
佢都未閂門
佢有幾個私人露天風呂可以俾住客book,
不過我冇去
Lau Ming
尾2個張係企係邊個位影 5月去完發覺點企都企唔到個個位
用咩機影
Day 4 - 輕井澤>河口湖
Day 4.5 - 河口湖Lawson>河口湖站
早餐> 輕井澤>河口湖> 河口淺間神社>大石公園>河口湖Lawson>河口湖站>酒店晚餐>酒店

富士山下的Lawson

富士山下的停車場

富士山下的富士山特快列車

河口湖站

富士山下的河口湖站

太陽落山,下一站 - 酒店
好似係喺俾錢入去個位隔離嗰舊石度影嘅
大部分係iPhone, 加部分相係用canon單反
要睇埋樓主個露台富士山景再決定
唔該曬 下次再去留意下先
Day 4.6 - 酒店晚餐
早餐> 輕井澤>河口湖> 河口淺間神社>大石公園>河口湖Lawson>河口湖站>酒店晚餐>酒店

呢晚住河口湖附近嘅
Hotel Regina Kawaguchiko,
Book咗間4人房,包早餐同晚餐

去到酒店已經夜晚7點,
快手check in,放低咗啲嘢喺房,
之後就落去餐廳食晚餐

餐單

先付・前菜
胡麻白酢和え、薄切り酢取り蓮根、海月、蟹身
Thin sliced lotus root
with vinegar, Jelly fish, Crab meat
胡瓜、人参、枸杞の実
Cucumber, Carrot, and Wolfberry
seasoned with sesame, minced tofu, and vinegar
雲丹豆腐、木の葉長芋、軸菜、美味出汁
Tofu with sea urchin,
Leaf shaped Japanese yam potato,
Spinach stem, Dashi sauce
縁側煮凍り、双身百合根、的サーモン
Flounder's fin in dashi-jelly,
Lily bulb, Salmon
若行チーズ、海老矢羽根黃身寿し
Cheese with wakame seaweed and bamboo shoot,
Shrimp sushi with yolk instead of rice

御椀
貝柱岩石糝薯、若布、針生姜、木の芽
Fish cake with adductor muscle,
Wakame, Shredded ginger, Tree bud

刺身
氷鉢盛り、活鮃重ね作り、鮪、甘海老
Shaved ice bowl, Flounder, Tuna, Northern shrimp
吹き流し縒り(大根、人参、胡瓜)、
菖蒲独活、大葉、紫芽、山葵
Twisted radish, Carrot, Cucumber,
Udo, Purple bud, Wasabi

焼物
鰆洋菜焼・敷き玉蜀黍ソース
Grilled spanish mackerel western style,
with corn sauce
(ブロッコリー、新玉葱、
トマト、パプリカ、エリンギ)
Broccoli, New onion, Tomato,
Paprika, Eringi mushroom
豚アスパラ巻レモン、人参カステラ、山桃、はじかみ
Asparagus rolled by pork with lemon,
Carrot castella, Bayberry, Ginger root

揚物
海老かけら餅揚、蟹錦糸揚、稚鮎ゆかり揚
Prawn wearing crashed rice cracker,
Young sweetfish with Japanese basil,
舞茸、青唐、紅卸し、出汁
Maitake mushroom, Green pepper,
Minced radish with red pepper, Dashi soup

煮物
南瓜饅頭、大根白煮、楓麩
Manju of pumpkin, Shimmered Japanese radish,
Leaf shaped wheat bran
隱元、鼈甲餡、山葵
Green beans, Caramel sauce, Wasabi

香物・食事・止椀
胡瓜糠漬、白瓜鉄砲漬、赤芝潰
Pickled cucumber,
Kyoto style pickles with shiso leave,
Gourd pickled with pepper and soy sauce
新生姜御飯
New ginger rice
赤出汁味噌(滑子茸、豆腐、万能葱、粉山椒)
Red miso soup,
(Nameko mushroom, Tofu, Green onions,
Powder of Japanese pepper)

水菓子・甜品
クインシーメロン、キウイフルーツ
Melon, Kiwi fruits
クリームチーズ、ブルーペリー、シャーベット
Cream cheese, Blueberry, Sherbet

Day 4.7 - Hotel Regina Kawaguchiko

就係為咗呢個景,
不過入房嘅時候已經開始入夜

四人房

凌晨時份嘅富士山

第二朝起身望出去

第二朝check out離開嘅時候,
影一影酒店

Day 4 - 輕井澤>河口湖 - 完
隔離個百貨公司好撚正
有冇去行?
將星空景靚到
請問師兄用咩機
想抄樓主行程,但唔揸車,有冇D咩景點唔揸車去會好麻煩?
除咗我day 4由輕井澤去河口湖途中嘅觀景台同市場,
啲景點應該全部都可以坐公共交通去嘅,
只係可能要行多幾步,轉車同等車,
花多啲時間先走得晒咁多個景點

如果計偏僻啲,遠啲嘅景點,
應該係白絲瀑布同西湖里根場,
去呢兩個景點可能會麻煩啲
我問朋友借咗部5Ds
Day 5 - 河口湖一帶>箱根
Day 5.1 - 酒店早餐
酒店早餐>富士山全景纜車>天上山>西湖療癒之里根場>午餐>
新倉山淺間公園>日川時計店>忍野八海>
御殿場Outlet+晚餐>箱根湯本>酒店

呢日行程有啲多,
朝早8點就落去食早餐,
9點check out出發去景點

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞