[多圖遊記]東京+輕井澤、河口湖及箱根8日 - 富士山任睇之旅

281 回覆
174 Like 8 Dislike
前言
今次嘅旅行不求太多,
只求同屋企人一齊見到富士山
我就已經好滿足㗎啦

原本個trip嘅頭兩日天氣真係麻麻,
有少少灰機嘅
點知中間嗰幾日又好天返,
仲可以成日都睇到富士山
正呀

唔講咁多,show幾張今次旅行嘅相俾大家睇先

東京

輕井澤

河口湖+富士山

忠靈塔+富士山

吉田市+富士山

箱根+富士山
相很靚
行程

Day 1 - HK園區>東京
HK園區>成田> Shibuya Sky

Day 2 - 東京>輕井澤
築地>新宿>
大宮鐵道博物館>輕井澤

Day 3 - 輕井澤
白絲瀑布>榆樹街小鎮>高原教會>
石之教會>雲場池>
舊輕井澤銀座商店街>
輕井澤王子購物中心

Day 4 - 輕井澤>河口湖
輕井澤>河口湖>河口淺間神社>
大石公園>河口湖Lawson>河口湖站

Day 5 - 河口湖一帶>箱根
富士山全景纜車>天上山>
西湖療癒之里根場>
新倉山淺間公園>日川時計店>
忍野八海>御殿場Outlet>箱根湯本

Day 6 - 箱根
箱根神社>箱根町港>桃源台>
大涌谷>早雲山>強羅公園>
箱根雕刻之森美術館

Day 7 - 箱根>東京
箱根>汐留>銀座

Day 8 - 東京>HK園區
豐洲市埸>TeamLab>汐留>
成田> HK園區

行程表
自駕?見你日日搬酒店

d相影得幾好
我哋租咗車喺Day 2 - Day 7自駕遊
東京市內就搭地鐵,
Day 6喺箱根雖然架車都仲喺度,
但係就買咗箱根pass搭佢嗰度啲巴士、纜車同船
洗費

4個人8日加埋嘅洗費大概如下:

機票: 19000
7晚酒店連兩晚晚餐同兩朝早餐: 21000
6日租車、油費、泊車同高速公路費: 8500
交通費: 2500
入場劵: 2000
食嘢: 13500
手信、紀念品同其他嘢: 1300
Total: 67800
人均: 16950
Day 1 - 香港>東京
Day 1.1 - UO870 香港往成田
HK園區>成田>Shibuya Sky>晚餐

今次坐HKexpress
早機去,晚機返
加咗U-First,揀第二同第三行位,
連埋行李,夾夾埋埋一張飛都要4千7

不過飛cx仲貴,要靚時間嘅話,
就要成6千幾,去歐洲好過
窮撚飛機膠表示國泰真係只可遠觀

Gogogo

Bye bye HK園區條尾

早咗35分鐘到成田

-飛機膠廣告時間-
各位有興趣嘅話,
都可以睇吓我之前寫嘅遊記

[終於飛得]毒遊京阪神5日(唔知live唔live到)
https://lih.kg/3178188

[真。飛機河]14日6程飛機。偽頭等,真商務之旅(附加少量台北+新加坡遊記)
https://lih.kg/2452316

[多圖遊記]拜訪美帝西岸之旅(三藩市+洛杉磯+拉斯維加斯)+國泰頭等艙體驗
https://lih.kg/1793852

如果大家對飛機有興趣嘅話,
歡迎大家㩒下面條link,
嚟睇吓或者follow小弟嘅IG page
https://instagram.com/our_flying.spirits1946?igshid=llgq3eztxdnp
Day 1.2 - Shibuya Sky
HK園區>成田>Shibuya Sky>晚餐>酒店

又NEX又Skyliner,買飛搞咗一陣,
又要等車同坐錯倒頭車,
搞到去到澀谷都成18:40

其實我上網買咗18:20上Shibuya Sky
去到我都諗住遲咗未必有得上去
一開始就出師不利

不過好彩,雖然遲咗,佢哋都俾我上去,
下次真係唔敢book成咁,會預鬆啲時間

下面係幾幅夜景相

澀谷路口
師兄你係幾時去
Day 1.3 - 晚餐 Ushigoro Bambina Shibuya

Book咗20:30都係喺返澀谷食晚餐
去完Shibuya Sky行大概10分鐘就到
呢間Ushigoro Bambina Shibuya

今次個menu,
特別在有個和牛蛋糕

一開始有杯Sparkling Wine

前菜

魚子醬和牛壽司

沙律

等咗好一陣先再有嘢嚟,
原來就係個和牛蛋糕

侍應好好,仲幫我哋影相,
亦都用咗佢哋部即影即有相機幫我哋影,
不過唔知最後張相去咗邊,
冇俾到我哋

和牛sssss

西冷「壽喜燒」
會有專人過嚟幫我哋燒

嚿和牛浸埋啲蛋汁再鋪上嚿迷你飯團上面

和牛咖哩飯

甜品
我5月中去,
好彩富士山仲有啲雪,望落靚啲
Shibuya Sky 唔可以walk in?
應該要睇時間,
好似網上預購晒就冇得walk-in
黃昏時間最搶手,
最好都係上網買定先
留名睇下汐留有咩做先
Day 1.4 - 酒店 Hotel Monterey Hanzomon

酒店喺正半藏門地鐵站出口隔籬
日本standard嚟講房間都唔太細

Day 1 - 香港>東京 - 完
sor,其實純粹間酒店喺汐留,
冇喺汐留行其他嘢
輕井澤自駕遊?
lm
D相幾靚
係呀
師兄,我遲啲都會第一次自駕去河口湖都箱根。連登好似唔多講自駕。好祈待你篇遊記
留名
東京酒店嚟講算幾大了,幾錢一晚?
輕井澤揸去河口湖揸左幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞