[多圖遊記]東京+輕井澤、河口湖及箱根8日 - 富士山任睇之旅

281 回覆
174 Like 8 Dislike
前日去完輕井澤,或者因為夏天,我覺得冇乜值得去,反而半個鐘車程嘅草津溫泉幾特別
呢個Schedule冇車真係唔掂
Day 2 - 東京>輕井澤
Day 2.6 - 酒店 Karuizawa Hotel Longing House
築地> 新宿>大宮鐵道博物館>輕井澤>晚餐>酒店>宵夜>酒店

介紹返嚟緊兩晚嘅酒店
Karuizawa Longing House

夜晚嘅外觀
(喺Day 3晚影嘅,Day 2嗰晚天氣太差)

Lobby

原本睇佢主樓最基本房型真係好細,
之後見佢新翼嘅和洋室望落又幾好喎

其實出面仲有個露台,但冇影到

Day 4朝早天氣好嗰時嘅外觀

住兩晚唔用housekeeping嘅話,
佢就送咗啲coupon
俾我哋喺佢間鋪頭買嘢
可以用嚟買手信

朝早嘅lobby

Day 2 - 東京>輕井澤 - 完
好似幾正
我自己覺得呢個行程就算自駕,
都有少少chur

不過為咗去多啲地方,
又要請少啲假,冇計
樓豬用咩相機影
D相好靚
大部份都用iPhone,同埋有啲就用部Canon單反
黎緊十月會預4-5日去富士五湖,暫時無plan去埋箱根,留名等睇巴打點plan
我都係玩8日,原本學師兄你落埋河口湖,不過今次冇預揸車,見到輕井澤落河口湖塔車單程都要五個鐘…睇完真係有啲濕濕地…對眼

而家就咁東京+ 輕井澤就算
返東京住返晚再去啦 其實輕井澤新幹線返東京都係一個鐘day trip去都得啦 仲快過一程nex
隻熊好趣緻
想問吓去輕井澤市內嘅景點
(舊輕井澤銀座通、石之教會⋯⋯)
唔踩單車,淨係搭巴士+步行會唔會好唔方便?

我第一次自己plan行程獨遊日本,唔係好識
銀座通同雲場池行到去 石之教會喺中輕井澤嗰邊要搭巴士去 係巴士有啲疏要就啱時間
未睇先負皮
去過兩次都唔好天
ching 邊間租車
岩岩去完山中湖, 冇晒雪
7月又唔撞櫻花, 又唔撞紅葉
Nippon rent-a-car

見築地附近有分店,啱我哋行程所以租佢
99% highway任飛追返d時間
黎緊會自駕由東京出發去到長野附近 沿途睇紅葉 玩1星期左右

廿萬羊係咪太蚊水? 第一次去東京
以前去九州同沖繩 廿萬羊玩6-8日都有剩 唔知東京駛唔駛預多D
同埋箱根&吉田係咪好快入黑?
個富士山咁快變返咁多雪
我幾年前紅葉季節到輕井澤,今年紅葉季節已經 book 咗機票酒店再去。
慢慢行輕井澤真係個好地方。
下月初去京都+週邊睇花火祭。一年去4,5次日本,永遠都唔會生厭

巴打D相好靚,LM
LM
巴打官網book定係樂天/Jalan
我諗住做nippon 會員
可惜日本人日本牌先有會員優惠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞