遺憾太遲認識F.I.R

278 回覆
342 Like 32 Dislike
Lydia唱功唔差,不過唔係FAYE果隻爆發力,初初出嚟又無乜特色
舊歌聽咗咁多年,搵第二個唱返點都差D
Feel似但do as infinity 好聽好多
不過2隊重組之後都無聽過
咁adam有冇喺傳媒面前喊 話其他團員擅自踢自己出團先
明顯係簽咗華研想走
但又驚俾華研搞佢,咪做場大龍鳳迫F.I.R.炒佢
咁佢咪可以大條道理咁做自己Solo事業

當初都唔知點解會簽華研
呢間公司全世界都知唱片製作水平同條件都好普通,宣傳造勢呢啲更加可以話廢
唯一優點就係容許旗下藝人自由咁同其他音樂人合作
俾兩條撚樣耽誤左既Faye
八專faye有錄歌㗎 fb page明明有埋相
嗰兩條粉皮仲響fan meeting播返佢嘅版本出嚟
好似如果你說愛我仲有心之火都有Faye ver.
根本就唔係faye唔想唱團歌
仆街沁可以單飛點解faye唔單飛得?
小天空巡演同小太空隻碟已經係自資做
講埋畀冇留意開佢哋嘅人聽
Faye有首solo叫「Be free」係仆街沁作嘅
仆街沁仲話小太空隻碟佢有份幫手做
但我睇哂成隻碟都冇credit佢,連Be free都冇收錄
究竟邊個吹水都未知
同華研傾嗰陣佢哋睇死Faye solo唔得唔肯簽
Faye後來係授權陳建寧「幫佢傾合約」唔係「幫佢簽合約」
正式嚟講簽華研係兩條粉皮自己嘅意願,仲收埋錢
Faye後來只係同意逐個job計
所以轉唱片公司後d job越嚟越少
唔畀係兩條粉皮覺得faye阻住佢哋搵食踢走佢咩 
最肉酸係仆街沁響強國綜藝用「曾經的愛人」叫faye
又私下同網民話佢錄歌要tune,根本雙面人嚟
女主唱男和音,兩把聲好夾,係幾好聽,後面聽其他重唱果啲大多係得一把聲未必係唔好聽,但就係唔夠原本果首好聽耐聽
https://youtu.be/S-leGr8RuL0
黄霄雲都有翻唱過我們的愛用聲樂技巧都幾好聽
將逝之愛👍🏻
鬥魚個段片尾曲加片
台仔台妹聽到應該會流馬尿
應該經典過港豬對香港既沖上雲霄/歲月如歌

剩係記得雙面人有幾仆街
DAi屈d
當時公司大好多
以前團job chur得太勁搞到faye成日病
最後嗰次嚟香港參加亞洲流行音樂節都係感冒
所以佢成日都話要養生 
改L.I.R. 囉
不過本身叫Lydia都係on9㗎喇
專登嘛
因為當年鬥魚主題曲叫Lydia又係團嘅出道歌
強國妹第一首唱參與嘅歌又係鬥魚主題曲
唔知話係緣份定點索性咁改名on99
Every little Thing仲正
放8專嘅demo唔係為咗反駁faye話「新計劃不包含我」咩?而且fir6專2011年出7專2013年出8專啲demo可能喺2015年左右錄嘅,佢哋三個交惡應該喺2017年中發生,所以faye有錄8專demo唔代表啲咩。

faye當然可以單飛,不過最好坦誠啲囉。佢點解要扮到唔知情被退團咁。我話知佢係頂唔順陳建寧嘅臭脾氣定同已婚前男友(阿沁)一齊搞音樂覺得尷尬想走,定其他原因。兩個男人因為佢「被退團」呢件事搞到變過街老鼠咁,之後開始搞小動作都好正常。

至於私簽案,台北地檢署一審本身已經和稀泥兩邊都唔起訴,覺得只係一場誤會,係大家對保證書嘅授權範圍理解唔同。係faye自己堅掛要重審,依加二審完檢方認定詹雯婷明知保證書上係佢簽名仍控告陳建寧甲,北檢依誣告罪起訴詹雯婷

兩個男人如果覺得faye阻住佢哋搵食,應該2016年就踢佢走,使鬼等佢出完1專羽翼漸豐先郁手
眷戀同雨櫻花都好正,好似乜人識
阿faye live仲要穩左,而且佢把聲好有故事性,啲轉音又靚
新嗰個大陸妹,係典型大陸啲四平八穩,但live又唔穩,聲底穩,唱歌好似播帶
Lydia 似 Yesterday and Today
Fly Away 似 Summer Day
訣愛拎埋獎 點睇佢單飛都好過再同佢地一齊
不過二條仔真係好肉酸 都搵左個新主唱
重可以叫人番去
我們的愛得faye先唱得出嗰種味道
其實8專佢哋講咗好多年
又話製作中又話預計幾時出
搵返強國後援會實有記錄
疑點1:
人哋資深fans知道華研份約13年5月1日簽
得陳生蓋章
Faye同無限延伸之間份授權書係14年1月1日簽
仲要只係授權陳生幫手傾約加簽約
但寫到明要經faye同意加簽先生效
華研份約13年簽嘅話即係冇授權囉
疑點2:
好似話而家faye告嗰份唔係圖1嗰張
而係有張授權陳生同華研簽約嘅保證書
陳生點變出嚟就冇人知
連後援會會長都唔敢po上網

完全唔一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞