今日扯左火, 屌撚左個日本上司一鑊,點處理?

256 回覆
1654 Like 34 Dislike
樓主睇得半澤直樹太多以為屌老闆喺日本好正常
睇字都痛
屌完先諗後果 年輕人就係衰衝動
Send份出師表比佢

架仔好受依套
人地叫木耳日本仙貝嘛
Yo, yo, yo,巴架耶魯,聽我講一個故事,
關於一個人,他行為不端,
他自認高人一等,技藝高超,
但工作之外,他是個渣滓,

他對人態度傲慢,把人看不起,
沒有尊重,沒有禮貌,像個噩夢,
如果他一直這樣,他會失去團隊,
他似乎會最終孤獨無助,

我在談論的是那個人,那個不尊重別人的人,
他自以為比其他人好,
他不在意他所造成的傷害,
當他被指責時,他只是反彈,

但我要告訴你,他沒有騙過任何人,
人們看穿了他,他只是一個騙子,
如果他繼續這樣下去,他會完蛋,
沒有人想和這樣的人合作,

所以,那個不尊重別人的人,你最好檢討自己,
因為你的態度對你的身體有害,
你的同事正在離開,這全是你的錯,
你最好改變自己,否則一切都是徒勞無功,

如果你不改變,那麼你將孤獨無援,
沒有工作,沒有團隊,沒有家,
所以,退一步,想想你的行為,
因為如果你繼續這樣下去,你將面臨一些制裁,

Yo,yo,yo,這就是我故事的結尾,
關於一個需要改變的人,
所以,聽我的建議,成為更好的人,
因為如果你不這樣做,你將會被落下,咒罵。
係我就日日番去插佢一輪
你都開左第一次波仲驚咩
你要預左都俾佢炒既心態去番工等佢炒
條撚樣做錯野就瘋狂屌鳩佢
總部派落黎既人冇可能郁到
樓主國安法做尻佢仲快啦
每間公司都有啲咁嘅人架啦
你同佢嘈冇so
有起事上黎 ,好老實架仔一定幫返自己人先
就算你同A 一齊篤佢應該都唔會叫佢返日本
基本上而家你幫A 擋咗一野
本來搞A 而家實搞你
階級觀念咁重
老細100%唔會幫你
只會覺得你搞屎棍
拉埋剩低嘅香港人一齊走
竟然無𨳒到佢跪喺度

其實亞洲公司派去外國嘅,多數都係總公司都覺得難頂又唔炒得又唔知點處理先掉佢哋出國自生自滅,咩嘢高章都係鳩噏廢話
又精神病發作
扯火?我扯撚埋旗呀
係咪屌到佢跪喺度

想求教

你係咪傻㗎?你係咪唔識對人要有基本尊重?我諗如果我哋香港同事辭職,大家個矛頭都指向你的話,你覺得你仲會唔會喺香港坐到咁耐?可能你喺工作上下一個好高能力嘅人,但係我眼中你工作以外就係一個人渣。

日文點講
係咪一路用敬語一路屌柒佢
對上司應該要用敬語

同埋你第一句用咗普通體,已經fail咗
咁條友識做野,係人格有問題,我係老細都未必會放佢走。不過屌佢一獲就梗。

另外樓主作為新手,會唔會屌個supervisor 會唔會早咗啲。當然如果你工作效率好高,放你走咗請唔番相同level 既,咁就隨便屌啦
留你都面左左,揾定工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞