啲 smart phone 一開頭可以自己換電池,點解後尾變咗內置式?

287 回覆
207 Like 21 Dislike
統一 Type C 頭我支持,但強制手機可以換電我唔支持了。

唔覺強制換電會減少浪費,電話不嬲都係賣得越多越好
點夾姐成班有被害妄想症

拎返廠整咁平
係呀nokia 防水「勁」呀
咁佢係唔係一部modern smartphone?
直接問啦, 依家nokia mobile去撚左邊呀?

班壽頭不學無術淨係識講個term 防水防水
但完全唔係討論防水standard既高低

https://gearmashers.com/ipx-rating-system-what-it-means-and-why-you-should-know/
怪就怪D 柒頭要跟IPHONE

利申 IPHONE 用家
呢款設計唔可以浸水
歐盟已經叫返d 廠整返可換電。

用返你d 論調,以前香港仲有頭條新聞呢個節目,仲可以高調串吓政府,遊行。家陣冇喇,你就覺得好合理,然後串鳩人:以你見識,咁點解家陣香港冇呢?咁,好合理?
個堆人咪正正係大廠最不想理會既人
夠用就得, 用到就得
依個mindset 係R&D界大忌
因為手機冇得換電係經過市場考驗+技術發展而得出嘅結果
但冇頭條新聞只係政府夾硬收佢皮
其實apple 有左tradein
回收舊既components就真係環保
但係Android廠呢?

你會想整啫
好多人想直接換新
其實艾瘋維修最煩就係個封裝問題
如果粒電轉做可換式
拆得個後蓋好多其他零件都可以自己換
天才吧應該少唔小生意
依家iphone 好多parts 都唔係換完就用得返
將來應該會每塊PCBA/FPC 都有individual ID
你係換唔到零件
點會唔可以 當年成日拎去浸水「洗機」

𠵱家就真係唔掂得水啦,一來個USB蓋老化甩埋,試水紙都潮濕曬
btw 當年部機已經有Qi無線差電,個線圈直接pack埋入去個電池到,諗返起都幾前衛

但其實我係衝佢機面個LED買,打入嚟有可以set 彩虹LED
市場考驗+技術發展?

你啱
另外有D功能可換電設計應該實現唔到(例如find my phone果類),無得自己換電都未必係一件壞事..
你咁講嗰班人都唔會去同你買電換啦
你on撚9
因為電池最唔耐用
耐咗一係打柴一係電量倒水
咁就有誘因逼你換機
official 電換到既應該會換既
但自己換一定唔會做囉

就算我搞開tech
知道點樣換
有埋原廠電池我都一定唔會自己搞
因為出事個陣間廠唔會認數
其實係你個頭條新聞比喻太on9
吹過一排phoneblock
後尾佢地所有方面都搞唔掂,得個idea同一條好勁嘅trailer
最後俾Google 收購,跟著fb留言啲人屌到佢地仆街
自此我睇Kickstarter 都係當電影網咁睇
其實當睇緊黑鏡成個觀感就fit哂
離題一問
當年第一代拎住內置電手機去考公開試嘅人,到底內心心理係點,會唔會有擔心過部機突然自己響
始作俑者,其無後乎!
冇經歷嗰個年代
但正路都係熄機
Smartphone又唔似feature phone熄機都識響鬧鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞