一粒M2 ultra AI能力等於8張rtx 4090 ,apple 屌打nvidia

170 回覆
18 Like 200 Dislike
等民間高手出手
乜野1粒M2等於8張4090,顯存大唔等於做得夠快,只係代表可以放個大啲嘅模型上去,如果真係咁勁就冇人買NV A100同H100啦
問左bing chat 都話m 2 ultra 快過8張4090

(係m2 ultra,唔係m2)
RTX 3080性能比4090高20%?其實你有冇睇過個AI寫緊啲乜架,仲你用Bing chat黎回答不如叫佢gen多啲detail,好似論文咁詳細比較下啦
文盲級
2077你死左啦
用左創意mode
i7 iris XE 64GB ram都唔得?
原生llama 65B 最少要130gb ram

(除非行4 bit )
見到內文寫3080快過4090已經唔洗睇落去啦

文盲
除左呢句,其實都好合理
佢成個答案係建基於M2Ultra vs 3080, 再3080 vs 4090
但係3080 vs 4090呢部份係全錯
所以成個嘢無效
冇錯 mac有心搞一定係行內最好
好,M2都要禁運

仲唔掃貨
掃咩貨,我又唔係支那共和國淪陷區。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞