一粒M2 ultra AI能力等於8張rtx 4090 ,apple 屌打nvidia

170 回覆
18 Like 200 Dislike
Server咪又係電腦咪又係要卡
apple 同nvidia 對AI 背後理念,有乜分別. ?
人地講緊ai開發
個個連登仔都係問打唔打到機
除非apple 寫過d api, 否則用唔到cuda 都係唒氣
用n卡都係為左cuda
一講證據樓主就hang機
係囉 我真係唔明佢點講出呢個結論
Apple贏在 logo
Apple有能力咁做,亦好有可能咁做,由Intel轉arm果次已經證明有咁既能力,宜家用埋AI幫手寫應該簡單好多。
係就快撚啲啦
只係佢vram夠大塞到遊戲卡塞唔落
既然講ai不如拎返d ai出黎講,唔好用張3080走去simulate performance
佢係青山走出黎,你避開就得
好心佢用4090黎比啦

今代無論算力同個power efficiency都提升左好多 佢就用上一代n記黎比今代apple
上代次旗艦對比今代旗艦
價錢差幾倍
真係睇都廢撚事
分别在於有無官方software support

apple果d software 似係華為os咁fork 出去由apple自己 main

tf跟唔切新library update,你當人地android 官方出到13但華為自己仲係10代咁,apps api兼容度跟唔上

俾你華為就算有粒快嘅晶片都係無人買,apple 而家情况一樣
大陸同香港俾美帝制裁想買新Quadro卡好難的
用4090去開發ai會否俾人恥笑
係窮呀哈利

40系開始同Quadro 個cuda同tensor core/transformer core比例唔同咗,PCIE bandwidth ,vram同float point 容量大提升做market segmenting

30系卡仲係同當季運算卡分别無咁大所以仲係抵玩,新架構就運算卡真係100%主打AI市場,同樣電力唔使推埋RTX core效能會更高

GeForce 保留tensorcore更大程度係留俾DLSS用,tf pytorch by default 係行tensor core唔係CUDA core,直接有hardware acc
果192gb ram 加垃圾算力開 q 發 LLM 咩
求鳩其塞到個 model 行 local inference 就話頂 8 張 4090 唔俾人笑到面黃
唔會嘅,個vram都夠大做到phd level project
諗多左,極客灣都話左比你聽制裁唔會阻到公司買,比人抽水抽好甘咁解
公司買到一張半張only,事實係連香港d大學而家都好難買到高階Quadro 卡,有錢都無貨,更何況funding 得好少更加唯有買GeForce 頂Quadro

戰略級别/科研用要一千幾百張先得
大學依d公開野就緊係難啦
中國公司直接入水又點同
走到水貨2張 20張無用,中國買到2千 2萬張先講發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞