一粒M2 ultra AI能力等於8張rtx 4090 ,apple 屌打nvidia

170 回覆
18 Like 200 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=UsfmqTb2NVY&pp=ygUIbTIgdWx0cmE%3D

有192gb 統一ram 可以run ai 大模型

Mac studio 打爆ram 同粒m2 ultra 只係5萬港紙

Gay cook 資源整合真係幾勁

唔通apple 係新既ai 潛力股?

大家點睇?
can play cyberpunk2077?
算力還算力,實際還實際
N記霸晒AI市場,係因為CUDA
比張A100你都run 唔到llama 65B 喎
比d 耐性,等到2077年就會有兼容
port 左啦, Game Porting Toolkit
https://www.youtube.com/watch?v=E_ZCCnDh2Qk

可以打埋機,無敵
講就天下無敵
有咩咁勁
我隻WD 10TB HDD等於50粒M2 ultra喎
遲下有得打埋機
班windows fans一定啞晒
vram 同 storage 你都分唔開
咁幾時先醫好弱智siri
條傻閪19年先第一次砌機
咪理佢啦
實測左喎,有無睇片嫁?
跑分還跑分
依家實際係全部AI training 用M2 train嘅時間都超慢
好多限制
呢個林亦有睇開,係真專才黎,好似宜家係香港,不過我估香港應該都只係佢跳板,時機成熟後應該都係會走
咁都get唔到
成件事係因為M2可以調用系統既RAM,所以先行到個AI Training個模型
設計上就係vram同系統ram共用
而家講緊run ai model 唔係training,要train 嘅話一定係係server train
Hdd 太慢
蘋果屎忽撞棍,無心插柳之下,俾AI開發用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞