搞笑!今日去interview見到個大學生唔知咩叫Surename

108 回覆
9 Like 164 Dislike

話面同臉係錯別字條友道歉未?

On9 仔
冇讀過書淨靠上網資料就會好似你而家咁
「臉」同「面」有d情況係有分別架。
「臉」一般係較實在咁指人嘅臉部同五官等等。
例如:「臉紅耳赤」
「面」就係比較抽象指事物既表面,外觀等等。
例如:「面子」
只係d人用慣咗,無視咗個分別咋,唔代表啱架,老師。

你都識話個字用法有分別。
咁關錯別字咩事?
講咗詞語搵書面語達人啦。
你再喺度糾纏都冇用㗎喎。

咁點解你要捉人「畀」同「俾」
五十步笑百步
肥絲件垃圾都有正評
咁多弱智仔
surenamesurname

紅都面晒 紅都臉晒
咁都改漏 咁撚廢就行開d啦屌你老母

改詞語搵書面語達人啦,錯別字都唔撚知係咩就死撚開啦戇鳩仔。

中文系路過就循例上講翻句
撚 字係錯字,正確寫法為𡳞。
鳩 字亦係錯字,正確寫法為㞗。
(出處:康熙字典)
(附註1:門字部那幾個粗口字是近十幾年才新造,向韓國漢字假借回來作為中文字,故不能稱之為正字)
(附註2:尻 字是錯誤假借字,本意為人體最後一節脊椎,非形容男性性器官)

廢事某人部電話/電腦太廢顯示唔到就話我錯,我而家連圖都貼埋

On9 仔

咁關錯別字咩事?

正確詞語係「頭紅耳赤」,收得皮未?
再唔明自己查字典!
講咗唔改用字,
係都要逼小妹講出嚟!

揾咗咁耐終於搵到啦?
唔係古藉冇就代表錯嘅 柒完未

紅都面晒 紅都臉晒

(附註1:門字部那幾個粗口字是近十幾年才新造,向韓國漢字假借回來作為中文字,故不能稱之為正字)
(附註2:尻 字是錯誤假借字,本意為人體最後一節脊椎,非形容男性性器官)

自己睇#3

究竟邊個岩?
https://lihkg.com/thread/342940/page/1?ref=ios

一向有講幾個字都得㗎喎

噉你個意思即係全世界都用個隻錯字就係正字啦?
鳩 同埋  我係上面已經解釋咗點解唔係正字。
既然你都覺得一向有講就無錯,噉你就唔好出嚟捉人錯字啦
條友真係好柒
係人都知肥絲係煩+假膠
同佢嘈已經夠好野
拗唔贏個下先好笑

On9 仔

咁關錯別字咩事?

再唔明自己查字典!
講咗唔改用字,
係都要逼小妹講出嚟!

揾咗咁耐終於搵到啦?

繼續死撐啦

On9 仔你自己搵下有冇「臉紅耳赤」呢個詞語先啦
肥絲老師我屌你老母。
請畀個A我。

你個“屌”字錯了,點攞A呀
屌你老味 你班正字特警當初係到鳩捉人字 矯枉過正 今日肥絲咪做你地做既野囉 on9 你地唔係應該好撐佢咩?

紅都面晒 紅都臉晒

自己睇#3

究竟邊個岩?
https://lihkg.com/thread/342940/page/1?ref=ios

一向有講幾個字都得㗎喎

噉你個意思即係全世界都用個隻錯字就係正字啦?
鳩 同埋  我係上面已經解釋咗點解唔係正字。
既然你都覺得一向有講就無錯,噉你就唔好出嚟捉人錯字啦

呢個世界得黑同白,唔可以有灰?
你想串我捉錯人字,而家我話我有列明邊啲係可以用,你柒咗又講第二樣。
我鍾意捉呀,吹咩。

即係你個邏輯係要捉人錯字,但係又有部份錯字係可以用
柒咗就認啦你,無謂死撐

咁關錯別字咩事?

再唔明自己查字典!
講咗唔改用字,
係都要逼小妹講出嚟!

揾咗咁耐終於搵到啦?

繼續死撐啦

On9 仔你自己搵下有冇「臉紅耳赤」呢個詞語先啦

噉有冇「紅都臉晒」呀?
繼續死撐

噉又有冇「肥絲大隻」呀?

你唔比人地叫surename?

有無根據話自己正字,唔好鳩up當秘笈

http://lmgtfy.com/?q=%E8%87%AA%E5%B7%B1%E5%94%94%E6%92%9A%E8%AD%98Google%E5%92%A9%E5%B1%8C%E4%BD%A0%E8%80%81%E6%AF%8D

屌你呀 唔撚識中文 學人扮老師
比個A我 我無錯別字

好撚好笑
其實有冇發覺自從肥絲開始捉錯字俾人洗負皮之後,已經冇乜連登仔捉其他人錯字
成班人同假膠嘈真係笑撚死
其實咩係surename?

surewin d frd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞