定期存款邊間好? (27)

994 回覆
7 Like 1 Dislike
開定先 水尾有得做好做

感謝Catz提供以下資料

本地transfer港幣同人民幣行FPS, FPS就一定免費

CHATS 通常叫 即時支付結算系統 / 本地結算系統, 睇收費表時揾呢一項, 唔係睇電匯 (TT)

本地transfer美金同歐元行CHATS, CHATS匯出 / 匯入都有機會收, 間間唔同, 以下係我所知既, 其他銀行可以睇佢地收費表

<經online / mobile banking做CHATS>
出 / 入都唔收
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信 (online banking only, mobile banking做會做左TT, 有收費)
永亨 (宏富理財)
DBS (Treasures)

出收 / 入唔收
渣打 (優先理財)
DBS (非 Treasures)

出 / 入都收
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
渣打 (非優先理財)
大新

如果有費用setting要填, 要揀本地費用由匯款人支付 / 中轉行費用由收款人支付 (字眼未必完全一樣, 跟返個意思), 咁先可以保証匯出唔收費既銀行唔會收費, 如果揀晒本地費用 / 中轉行費用都係由匯款人支付, 匯出行會唔理收款行有無收費, 都會預收一筆pre-defined金額, 就算收費行無收費都唔會俾返你既.

3個月定期4.5 VS 3個月美債5.3

邊樣比較好? (9成美金倉)
Citi網上開戶要等幾耐
lm
LM
LM
Citi 4.18拿拿聲做埋佢

港幣邊度定期高
lm
咁快爆 post
睇上面既post
中信inmotion account fps 入錢唔當新資金既?新開戶口,fps 入錢都係顯示新資金$0。請賜教⋯
要等一日
你入完錢個balance 要比 5月31号個balance 多出黎個d 先算新錢.....其他貨幣也計算在內
係咪準備又跌
多謝大家資料, 不過而家定期都有5.1,咁T-bill 5.2-5.3%又唔係好吸引。。
Fubon USD
睇upload 文件嗰part
衰咗就要落分行完成佢
仲做1個月
有冇巴打知渣打點中特選
做小小咋
夠食餐飯算
做得耐
Cash flow細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞