ive 去台灣表演 hea到

181 回覆
68 Like 117 Dislike
啱啊 其實唔洗死嘈 普通話定國語
有啲人分到係中國人扮台灣人就得
洗撚理咩普通話定國語
講到尾重點從來就係呢個
死嘈乜乜英國美國台灣中國新加坡香港乜乜語言名稱有撚用
根本要分唔難,尤其係當地人要分你嚟自邊到好撚易!
你都識分英國嘅美國人啦,不過係人哋都會自認,但中國人唔撚係啊嘛!中國人最鍾意扮其他國家嘅人先咁麻煩啊!
叫你返中國都係叫你學多啲唔同中國地方嘅文化,講多少少叫人躝,真係低質到呢!
越反越紅
有冇人知尋晚台灣場幾點完場
證據?

依家#78都有屌啦 冇嘢屌搵嚟屌
懷疑你真係文盲...
你個cap圖入面都有寫漢語族喇
我幾時講國語係語族呀?

你睇清楚自己cap咗咩都唔係好難啫?唔洗我再打啲同wiki一模一樣嘅嘢出嚟架嘛?
洗睇咩官方寫咩,去到中國同台灣兩地真係生活過就知唔同。

正如讀書都唔會教你澳洲人講英文係唔同啲,點都教返學院要你學嘅官方語言。

//有些是澳洲人自行改良創造的澳洲話。他們喜歡在單字後面加上y或ie裝可愛,除了「哩痞」,甜心不好好說 sweet heart 偏要說 sweetie,你這可愛的小東西叫做 cutie,早餐 breakfast 叫做 brekky 或 brekkie,內褲 underpants 叫 undy,餅乾 biscuit 叫 bicky。//

//除了輕聲詞和兒化詞,台灣人唸捲舌音和零聲母的詞語時,也跟普通話不同。 台灣人不發聲母 sh、ch、zh 的音,如果一捲舌,那就是普通話腔。 再來就是台灣人發零聲母的詞語,一般不發 y,例如「英文」的普通話拼音是yīngwén,但台灣人唸起來就是「īngwén」。 台灣與內地某些詞語的讀音並不一樣。//

話之佢邊到學普通話啦!總之佢學同在地生活嘅語言係唔同,學任何語言課程都有導師都話學校學嘅同真係生活上用嘅點都有唔同,你用學校教出嚟唔一定錯,但人哋一聽知你唔係當地人咁解囉!
//至於發音佢地有d字讀音是唔同的,例如上面有巴打提過既「垃圾」,台灣讀le se,大陸讀la ji;「角色」台灣讀jiao se,大陸讀jue se。 有更多係聲調不同,例如「星期」個「期」、「俄羅斯」個「俄」、「法國」個「法」。 我本身d國語係跟台灣人學,後來大陸人多左,發現點解人地個讀音唔同,仲以為自己記錯,原來根本係兩套野黎。 搵到個國語/普通話發音分別既列表,有興趣既可以入去睇下(殘體出沒注意!!) http://wenwen.sogou.com/z/q220330975.htm 其實英美既情況都好似,用詞唔同(eg. flat VS apartment),拼法唔同(eg. organise VS organize),發音唔同(eg. dance = dans VS dæns)。好似我呢d求求其其又唔留心既人,好多時英美詞混用,鬼佬聽起上黎會覺得好怪。//

Source
https://md.hkgolden.com/view_amp.aspx?message=5287582&page=5

事實上真係好多香港人唔知普通話同台灣國語係有分別⋯
仆街 開戰開到嚟娛台
隔離taeyeon明顯高班d la
不過,昨晚內地微博「暖流計劃」貼出感謝子瑜捐款30萬人民幣抗疫的感謝狀:「感謝TWICE組合成員周子瑜通過@周子瑜吧_TZUYUbar 捐贈善款30萬元人民幣,支持暖流計劃疫情防控,捐款將主要用於採購醫用防護面罩」內地網友獲悉子瑜原來有低調捐款予內地抗疫即改口大讚她暖心,可憐子瑜之前卻無辜捱罵!
第一 播原唱係對原唱嘅尊重
第二 人哋玩緊random play dance 你要佢哋自己重新錄音唔好播原唱? 好得閒牙?
如果佢哋錄曬音 咁未全部知道會播咩歌 咁仲玩乜春random play dance

我就未見過玩random play dance啲歌仲要全部改成自己唱先叫有誠意 現場再跟住唱就可以
你咁搞笑得唔得架
咁Blackpink Kill This Love呢
的確係
但好多cover stage都係用返原唱聲
係會有啲自己錄既
呢啲冇得拗,唔同團唔同風格冇可能全部重新錄音
如果cover男團歌唔通又重錄咩
跳還跳 唱未必首首啱唱
同日李聖經都高過佢地啦
一個係cover stage 一個係玩緊遊戲 Ching有無睇開韓國綜藝或者韓團 ?Random play dance呢個遊戲韓國已經玩左好多年 都唔係咩新鮮事
你攞嚟同cover stage比係咪又係嚟搞笑
我問緊Cover Stage 點解無唱Live
收到風班Ive仔全部處嚟
咁你拎泰妍嚟比係冇得比
女團vocal top of the top
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞