ive 去台灣表演 hea到

181 回覆
68 Like 117 Dislike
我以為其他人嚟…如果我知係你我唔會咁 mean…錫返…
真心覺得上次Izone幾抵睇
時間太拖 我睇到有唔耐煩 日專唱下都好
如果同我講Fan Meeting 真係唔考慮去
原本一題估歌5分 最後一題變左20分
結果原本落後既Liz Lesseo大反轉做PromQueen

我睇唔透 奉勸各位路人飯真係唔好去
台灣 中國 兩地用詞 其實唔同
識人係台中混血 兩地都有住過
經常分享唔同嘅趣事
但想講英文嘅英美用詞唔同
都會好快知你嚟自邊到嘅人
根本唔係官唔官方問題
呢啲嘢係關於本土文化嚟
點解中國人扮台灣人開始會吃力?
因為文化唔用,用詞唔同,有啲台化嘅普通話,
因為有啲改變先叫台灣國語。
唔係一兩日就扮到台灣人講國語⋯
一考起台灣生活用品大家叫咩已經知係扮台妹。
正如我哋香港人唔會叫地瓜,係叫番薯。
唔好講咩一個物件/食物好多個形容詞,
因為大家係當地生活係睇多數,
一聽你講地瓜就知你外地嚟。
又咪一樣係四聲
唔係唔夠歌既問題
成隻full album仲有成7首歌冇唱
唔唱唔係因為佢地唔想唱
而係場fan con三個月前韓場搞果陣隻album未出
你地諗下如果海外場唱哂成隻新album
本土韓飯會點諗
而家海外場有多左kitsch, i am, not your girl已經算好
中國人trust me bro 咁9up 兩句祖籍山東你哋就信晒
平時又唔見你哋咁信上面班人講嘢嘅又?
唔好咁多藉口,係唔係乜乜國家所定義嘅官方語言都好,台灣同中國嘅語言仍然不一。

正如美國人都唔鍾意聽英國英文,英國人又覺得美國人英文唔標準一樣有文化衝突,無咩好拗,仍然各有各講唔同嘅詞,仲要有時去到要解釋,唔同文化嘛!

普通話係扮統一,返到中國唔同,都知嗰個四川,嗰個東北佬,嗰個廣州人,真係唔洗用官方語言去講到咩統唔統一,呢啲只係政府定義,人民還人民,政府還政府想點。

住中台兩地,人哋都要轉channel講嘢嘅問題,有個人係東北人嫁去台灣,上節目呻次次兩地走都要轉channel。

有時因為包容其他國家文化先至變到九唔搭八,eg. Long time no see. 原本英國無,但長久嘅Chinglist影響現今呢句係講出嚟都明,算係文化入侵嘅一種嚟。
prom唔prom queen concept來既啫
前前後後到而家搞左幾場本土+海外
今次你贏下次我贏打和super啦
都冇咩人會在意邊隊贏

同埋有睇vcr既話係6個人 人人都係prom queen
我只係想澄明唔好被「官方」乜乜影響你獨立思考,唔係一定官方俾你嘅嘢係最好,以為統一就等於全部都係咁,唔係咁,呢個世界唔係官講乜你就信乜,聽多啲唔同當地人講嘅嘢,分析多少少,就知道中國都唔係好統一,好多嘢都唔同,如果唔係點解會有「族內歧視」呢啲係詞。
夜晚果份先係正職
IVE仔女係咁嘅質素
讀到書都揀升大學
佢屋企未有台灣已經去咗韓國
嗰陣仲係中國
你第二段

俾錢睇嗰班都未屌 仲完全收貨好滿意 辛苦哂佢哋
你呢啲叫冇嘢屌搵嘢屌 傻閪
假架小元坐喺度高音直上F5,呢啲碎料
係咪即係播歌?咁你返屋企聽都得啦

口都唔使開
NMIXX世一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞