移居日本你問我答

311 回覆
23 Like 19 Dislike
咁=冇計
的起心肝學日文吧
問題係記唔到
身邊又無朋友一齊讀
如果你有1億yen左右現金
可以保本拎到簽證
認真想問下點解會貴過大城市?
鄉下係指真係好田舎嘅地方定係指二三線城市
田舍首先你好難搵到屋租
有都可能要日本保證人

鄉下地方啲超級市場仲貴過大城市
可以揸去嗰啲大型超級市場嘅,不過你一定要有車囉
同埋鋪頭勁早收皮,油站收6點

之前揸電單車去四國去到德島下面細城市差d 無油,6點後收哂工
想買層細價樓, 退休後旅居日本
住3個月日本, 返香港3個月, 再住日本3個月, 返香港3個月
冇病痛, 唔洗香港覆診.

有冇咩特別要考慮?
間屋擺3個月會唔會比人爆格
管理費會唔會好貴
係咪應該今年買樓好
定係小子化之下, D 樓好難再升
租屋 抵D? 冇擔保人啊
之前有啲賣粥都係收皮
嚟咗幾年留名 準備大學grad
收到某大型it consulting firm offer 下年返
關於升學同就活嗰啲大家隨便問
你咁樣入境住3個月,日本入境會好容易覺得你係打黑工
拒簽
日本好似有個退休旅遊簽證證明到你戶口有20,000,000yen
就會批一年簽,不過好似無國民保險同唔可以做嘢

想保值買層市內樓,不過都唔平,同埋日本管理費同修善費用都唔平
係咪一定要GMARCH /關關同立以上
大手企業先會理你?

F Ranking 的修仕過唔過到關?
用特區護照入三個月
再換BNO一玩三個月
輪住用得唔得?
IT一定易搵
鄉霸就冇聽過有 但鄉下d日文好難聽得明 加上你本身唔係好識

咩都冇所謂 又唔想同人溝通 可以考慮下去山卡啦地方d工廠做但有機會執7咗續唔到簽證

所以我建議你正常打份工 忍5年入籍 然後你之後想去鄉下打工又好咩都得
識日文就WH都得、唔識日文就語言學校
加盟店通常仆街、如果你好有錢就開公司買樓收租、未必一定賺錢、但起碼可以保本磨個永住/入籍、或者二刀流主業開餐店 副業收租 好多大陸人都咁玩 最穩陣
大約係咁
人工個個月唔同(要睇分到幾多花紅)
冇買樓(冇錢)
日本學校(想佢正常融入日本)
關東 march以上 國公立黎 得幾間一隻手數哂
英文炒粉、但過到黎自學黎考大學、最後toefl
102分、應該大約ielts7.5左右
日本人英文係廢在講同聽 讀寫其實可以好勁
基本上大部分大手都睇學歷 march同關關同立係最低要求
但間唔中都有d 差少少既一樣入到 但你其他方面要好突出可以寫係cv
入境有指膜登記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞