移居日本你問我答

311 回覆
23 Like 19 Dislike
👋🏻
社唔社畜都係睇公司、而家好多新公司都唔行以前個套、不過當然每日瘋狂ot既公司依然存在

大約10萬羊剩、但我日日出去玩月月清草唔到錢
N1、東京
中野、9萬租、1K
如果唔係大手、唔係有花紅分、份糧係差唔多400萬、做極都唔會點升

大手就年年穩定加人工、例如Sony 、Panasonic 、Toyota之類、當你畢業出黎22歳300萬、去到3x應該可以加到800-1000萬、但極難入

所以如果想搵錢一係入大手、一係搵有花紅分既工、例如sales
冇去過、你可以下載一個叫食べログ既app睇下評分、日本openrice、google好易刷分、唔準
想問下中野broadway樓上係咪service apartment?
見個商場好舊但上面住宅又好新淨咁
住過東京同中野一排 遲啲搬返黎東京
上面的確係住宅黎
日本d燒肉店好鐘意叫遊客評分、然後送一杯野飲、所以係可以無限刷分
本身喺香港學士畢業
想去日本讀碩士然後搵工但無從入手
0影響、日本人唔睇新聞
識唔識日文?
香港咁細都日日斬人 咁你有冇出街?
長野縣個中野
唔係東京個中野
係啊、長野県中野市 唔係東京中野
加上個度鄉下地方 應該冇乜影響
見好多人話香港學日文考到N1其實都同日本溝通唔到
喺日本語言學校考到N1相比上嚟係唔係好好多?
環境迫你去設身地同LOCAL溝通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞