移居日本你問我答

311 回覆
23 Like 19 Dislike
國公立平過喺香港讀wtf
就算私立都唔係貴好多
https://t.me/+ZlabTF74EI8wOTI1
岩先中咗bug 有一半人消失咗 唔好意思
讀醫貴、私立讀6年3000幾萬
聽講日本醫學院勁少收外國人,有錢都冇得讀
想借個位問下啲毛巾仔其實應該點用?除咗抺手仲可唔可以抺口同其他?
同埋佢地之後會拎去回收重用定dump 咗佢?
一直想知好耐唔該先
會回收 然後拎去d清潔公司到殺菌重新包裝
乾唔乾淨就見仁見智 殺菌就有做 但有d老一輩既會拎黎抹汗 雖然話就話有殺菌 但我唔會拎抹咀囉

另外有d餐廳會打開個包裝 叫d員工用手捲實佢 個d勁污糟 最好唔用
唔識何必沖出黎
要日文好已經好多人唔得
想請問香港既part time master 係日本既認受性係點呀?

而家諗緊讀完語言學校 再去讀專門學校好還是直接出黎搵工好?
1.冇話認唔認受、本身日本人就唔知香港有乜大學、亦唔會理你part time定咩、最多都係得個知字、唔會當一回事

2.你日文練得夠勁、又搵到工係冇必要讀專門學校、除非你讀得好專、例如學煮野食或者髮型師、普通寫字樓工係0幫助。定係你想磨多兩年練日文
所以會直接睇大學排名從而知道你既學歷?

因為我諗住想轉行 所以諗住讀個專門學校拎個執照會易D 搵工 同埋我既年紀都唔後生 都三字頭la
日本人本身就對香港d大學冇認識、要睇基本上都係睇排名

想拎咩執照?
返緊咩工
諗緊IT ,導遊 還是醫療 不過醫療就要日文對答超好先搞得掂 我係呢方面冇咩信心

你有咩執照好推介呀? 打算拎長居
醫療好啊、介護、看護之類百分百有工開。直頭要搶人
IT都易搵工、導遊就算數冇乜用
不動產
諗住試下放射 物理治療之類既 醫療行業

IT 就貪佢可以wfh

不過去到日本再決定

不動產係日本好唔好做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞