20個關於香港尤其英治時代慢慢被遺忘或篡改的歷史

183 回覆
511 Like 13 Dislike
又係鍵戰仔
權貴兩個字可以del

鬼佬比較open minded同理性d
佢地睇唔起人係有原因eg文明程度
雖然大家成日屌曾蔭權同許仕仁
但當年真係靠佢哋同任志剛夠決斷先打抵大鱷
16真係要記住
再推
10) 十九世紀末香港因大量中國難民湧入同時間爆發鼠疫,時任港督卜力爵士(港人多稱卜公)政府滅鼠,期間政府以酬金為每隻兩仙鼓勵市民防疫及捕鼠;然而竟有市民為酬金大量繁殖老鼠,最後港府廢除捕鼠酬金,改用老鼠箱。

中共搞多100年都搞唔到第二個香港
3) 英國不是因為「看上」香港所以主動向清廷發動鴉片戰爭奪得香港。
1840年之前,英國官員查理義律爵士 (Sir Charles Elliot) 及英國僑民因在香港島對出海面短居因而跟本地水上人有交流及得知其被漢官欺壓的情況,

真心咩
16) 香港在1998年亞洲金融風暴中,是以自己當時庫房由英治年代剩下的九百多億美元外匯儲備擊退貨幣投機商人George Soros (索羅斯),而非中國近年的政治宣傳「出手」救港。中國基本上毛都沒動過一條。
呢個真係要好好重溫, 而家支那什至港共都開始顛倒事非黑白, 話當日係支那救咗香港
巴膠遊西灣
https://lih.kg/851304

好耐之前趁有巴士,去咗一次
除咗西灣,赤柱都有一個國殤墳場
聽過話關東軍比朱可夫打敗
先至決定同國民政府開大片
香港保衞戰其實係太平洋戰爭嘅一部分

要不是美國佬
pish
依家個啲濕9新聞,tiktok同有背景youtube channel ,洗腦好易
係真,當初英國係想要舟山群島。但其實一啲都唔出奇,因為靠近上海,上海喺1949年前係近代成個中國嘅經濟核心。
Palmerston was equally dissatisfied with Hong Kong, which he contemptuously described as 'a barren island with hardly a house upon it', and refused to accept it as the island station that had been demanded as an alternative to a commercial treaty.

'You have treated my instructions as if they were waste paper,' Palmerston told Elliot in a magisterial rebuke, and replaced him.

人地想你個生活環境好 D 無老鼠
你班低 B 仔就養老鼠去賺錢
無撚得救
其實邊度可fact check ?
兩邊都半信半疑
我都聽講過一個民傳,就係啲英國人鍾意香港人先幫,同埋香港人都幾識做就一拍即合。

以前班香港人真係好捱得苦,清朝時已經成日被人賣豬仔(個班人都幾慘),都唔差在幫英國人底下做嘢。
係,都唔知可以點做。依家香港主流被某條仆街控制晒,啲學校都改晒革。
所以要睇多啲書,兩邊都睇下,但依家啲人都唔興睇書,個個都速食,睇人哋寫嘅就算。如果真係要評論真假理應提出論證,唔係一句真一句假就完事。
你覺得假咪偏見囉!
你帶有偏見睇咪假囉!
其實睇唔到邊粒字係崇洋,
定係你自卑感發作不自知?

鼠疫係我細個聽舊香港人都講過,
佢哋嘅老一輩係好唔衛生,
所以英軍最驚到香港人住嘅地方。

仲有點解舊香港人咁鍾意英國佬事必有因,
點會有無緣無故嘅仰慕㗎?
尤其係舊香港人都經歷唔少黑暗時期。

英國佬點改善民生大家係熟香港嘅都知,
依家好多唔知嘅以為中共真係幫香港人,
多數都唔熟香港歷史,連一啲政策都無留意過。

睇到依家教育局話要刪走英殖資料,
話無英殖就知佢想改寫歷史,
想洗人腦覺得共產黨係YYDS咁。
(用返新香港人好鍾意嘅支那語嚟形容最貼切)

點解要改教科書?咪就係中共心虛囉!
成日做埋啲濕鳩大話呃鳩人!叫人點信?

大躍進超英趕美搞到大飢荒害死千萬人,但話死好少係到講大話;文化大革命係到趕走異己兼搶錢,仲有啲屈死咗,胡適個仔啊!胡思杜明明就親中,死要屈人係二五仔逼死咗人,有唔少人因此而搞到家庭破碎,係到鬥地主搶人財產;抗日個陣仲仆街,自己留軍但同國民黨話會奮鬥到底,國民黨死唔少軍力就趁虛而入,國民黨輸唔係無原因㗎!所以毛澤東公開多謝日皇軍咁解,因為無佢就無新中國⋯ 仲有好多好多仆街嘢你唔知,一知就明點解海外咁多人反共。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞