20個關於香港尤其英治時代慢慢被遺忘或篡改的歷史

183 回覆
511 Like 13 Dislike
連英女皇維多利亞都評論
話義律要咗香港係努力爭取縮短自己任期
公開嘅秘密
我知但邊到講話係因為水上人先要香港?
香港水域界線1898年原先係擴展到海水所能覆蓋嘅地方
呢種畫法對深圳嚟講好唔方便
因為一個深圳人喺沙灘一落水 理論上佢就身處香港境內
而一上返岸 佢又身處返深圳境內

有一個小島好似就係因為咁
漲潮時屬於香港
退潮時就屬於深圳
ref:
呢個都有聽過
好多都只係18-22歲
1951年之前,兩地人口本來就無順簽證,自由往來,水界劃法冇話方唔方便,如果冇香港,支共本來就唔會發展深圳

另外,香港大澳對出一樣有呢種情況,係大澳一跳海,就去左支那假如當初香港城市發展係大嶼山,咁呢種情況就變左對香港好唔方便至於你講既小島,應該係雞翼角
日本仔都幾夠膽,一日開幾條戰線
唔係西九俾人屌,佢會改?
繁体字,看不懂
好撚珍貴
真推
15) 香港在二十世紀中期的民生福利改善,絕不是因為1967年中國指使左派暴徒發起六七暴動而「爭取」到「殖民政府對華人的補償」。早於1948–1952年已有公屋試建,1953年後大火轉為徙置大廈擴建,多條保障工人條例早於1967年實行,1965年亦已推出《教育政策白皮書》倡議推行免費教育。

唔係話六七暴動爭取咩咩咩。但67年前港府手腳真係慢,完全唔急於改善低下層生活。

無記錯六七暴動個官方檢討書都係建議加快改善香港嘅社會福利同改善低下層生活。

50年代大陸抵港人數多,徙置大廈基本上係供不應求。生活環境差造就咗亂事嘅土壤。67年前就已經有九龍暴動。67係爆得更勁,迫到港府要加快腳步。
全靠中國人將中國變成地獄
咁鳥不生蛋嘅地方就成為左天堂啦
大多數啱

睇過英國人寫嘅歷史書,當時英國有班官員同商人係好落力想賣多d貨品俾中国(尤其係鴉片),覺得市場好大同中国人比較蠢乜都肯買
華人與狗係假嘅,不過當時英國人係睇唔起亞洲面孔,包括日本人

有樣野好啱,欺壓中国人最嚴重嘅係當中班香港人賣辦,英國人有期想改善下個教育制度,係班垃圾香港人阻止,因為唔想窮人嘅下一代同自己讀貴價學校嘅仔女拉近距離,叫佢地做華人賤種真係冇講錯
推香港史
爆親大鑊從來都係遠因近因導火線
經濟文化政治撈埋一碟
有野心家插手就火上加油
push!!
楊慕琦計劃,
二次世界大戰之後改善香港人生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞