20個關於香港尤其英治時代慢慢被遺忘或篡改的歷史

183 回覆
511 Like 13 Dislike
日本無時間搞呢啲野
俾美國禁左石油
打蘇聯又唔夠打
今時今日都仲係咁
無撚變過
係,呢個好似真
如果係咁,而家廣東話嘅地位就會係上海話
寧波係九龍新界

利申: 9up
我知但英國會唔會因為呢個原因而要香港都幾大implication,所以想睇下邊到有講過或者有人研究係真係因為咁
華人內鬥是常識
香港人自己歧視自己人根本就好嚴重
而家班中產搵多兩個臭錢已經可以好撚串
有錢人為左名聲都識做下戲可憐窮人
雖則心底裡都一樣係濕鳩
禁乜禁物似曾相識...
滿清為左行為正當性 夾硬做個英雄出來
根本
其實我覺得好多唔係真
好老實 點寫都唔會平衡/持平架喇
歷史都係政治一種 邊個寫/邊個睇都一定會偏頗自己支持既一方
再講每樣歷史大事發生都係每個勢力/集團既政治操作 背後都會係出於一個維護自己既利益
邊個寫出來點睇都唔會中庸 點都有自己觀點
長知識
銷煙
唔係燒煙
銷毀雅片唔係用火燒的
要知道舟山氣候比香港更適合英國人
英國人要香港唔要舟山嘅原因
一來係前線同朝廷溝通誤會(當時一個通訊來回要半年以上)
最重要係廣州已經係對外大通商港口
而英國人了解到嶺南人同北方嘅語言習慣有啲啲唔同 山高皇帝遠 更容易同英國人合作
揀一個更遠離北京嘅地方亦都減少清廷嘅敵意
同埋近澳葡都係一個因素
未有香港之前 英國商人係寄居喺澳門為主
水魚嚟
真, XG現在都死唔去, 全靠40至90年代支国不斷搞政治逼害運動, 大批難民、人才和有錢佬逃難落嚟支撐XG經濟

感謝事頭婆大方接收

但現在已被玩躪, 食緊老本, 睇下幾時食完
其實東江水水價,比到一個提示你,深圳係咩地位先會咁牙渣
現實係楊慕琦計劃最後無執行到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞