後生仔做全職賣衫賣鞋Sales係咩心態?

228 回覆
81 Like 601 Dislike
店長超過十年前都已經>50K,花紅十幾廿萬,後尾有無讀咩野雞大學求其拎個u grad就唔肯定
好景 6、7萬

日日都係咩
店長底薪一定冇咁低人工,如果計埋花紅係近6位數
無曬sales大把人買
咁一早炒曬sales得啦,做咩仲要sales係到?
係咪唔抵得所謂無技能嘅sales仔人工高過自己幾倍?唔好咁自卑啦
全職sales多數都計
more啦
有啲工係悶聲發大財
但有啲工就表面風光實際食屎
同意
公道d講揾sales揾4~5萬都要有d本事唔係個個得,大學生出泥揾份文職99下咪又係兩三萬,唔醒少少會咁易升上去抖到4~5萬或以上
成日聞d靚女臭腳好難頂
行街同埋喺jobsdb見過啲聽過下嘅牌子junior 17k起 senior sales 19k左右
meet到target嘅話有2xk嘅開咗關應該易啲
上到連登呢啲就自然變咗30k啦
講多兩講就話自己做緊名店好景100k起跳
笑撚死,你有乜撚嘢技能可言
賣下衫賣下鞋 係真係咁好搵
就唔會做狗25k都大把人狗衝啦
打字都咁大窮酸味唔會每個月10皮,但係有人脈絕對係賺好多。Luxury生態好大部分都係靠sales,先可以吸引到客人固定消費配貨。你係咪啲買nike Adidas覺得係奢侈品嘅人嚟
鍾意就做到咩 戇鳩鳩
都要睇你自己本身有冇能力同錢
你估醫科生 讀法律 好撚多位 好容易讀咩?
可能自己鋪頭
依家講緊心態問題 鬼唔撚知呀媽係女人咩
咪撚出嚟懶醒啦傻鳩
你係咪心痛人哋老細荷包呢 咁你入去買嘢得囉
係啦係啦醒撚
有心態,就可以讀到
你真係傻鳩嚟
除咗可以隨手掃貨嘅超級有錢佬,普通中產想買luxury brand都要自己主動同sa打好關係,連登窮撚最鍾意就係扮上流
名店sales係比公司訓練到好撚串黎打造佢個brand既luxury
可以講話班sales咁既臭西揀客既態度先係佢地既最重點
但你竟然覺得果班sales無咩技能
講D極端例子,其實有咩意思,普遍賣衫賣鞋都係搵萬幾兩萬,不如諗下做廚、工程,起碼有技能又可以移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞