後生仔做全職賣衫賣鞋Sales係咩心態?

228 回覆
81 Like 601 Dislike
hnm好多垃圾mk做緊
好撚同意 做得sales都係唔讀書死廢青唔上進

利申做緊 樓主有無好路數介紹黎
個重點係大把sales唔止20k
然後樓主話搵得多個D唔計
我成日見有啲我諗差唔多40歲嘅阿叔
做波鞋鋪果啲
屌那星我諗15k都無
到底可以點生存
之前見過shape勁靚又大嘅胸
正前面睇到,差啲扯
做1-2 年 轉去名牌我估應該都有2-3萬

5-7 年做個經理仔都4-5 萬。

同FG 連登仔 50K 差唔多
On9

平日放假先正

機票都平一半,又少人旅行。

試過放聖誕節、復活節去旅行。

用咗一半時間排隊
依d人通常已經有一定家底,有樓收緊租,無野好做,咪做下sales打發下時間囉
Ching有咩睇
有部分真係得兩萬幾既
不過除左呢部分唔洗賣金、錶、包包、電器電話呢d貴野,剩係賣眼鏡、化妝品求其一個sales每個月跑緊6位數(當然十幾萬到九十幾都係6位數),出緊你所謂既兩萬既兩倍糧或以上,講緊只係sales,經理店長果d都未講,呢d幫公司賺錢能力!?高過過半大學生啦,乞食科未又係揾果兩三萬,fg50K當真
上面吹到四五萬一個月
做廚好似好啲
我中學畢咗業兩年,返過唔同飲食既pt,茶記,米線,拉麵,韓國餐廳,其實每日做重覆既嘢,個人返到好攰,冇晒人生目標咁。因為每日返成10個鐘,已經佔左大部分時間,返到屋企攰到淨係想攤喺度。我返pt都咁,真係莫講話ft
認同,廚房冇單就冇嘢做。樓面要serve班客,出菜,落單,執枱,有時仲要有啲西客
我出街見開啲sales嘅比例係女多過男
屌 然後你上面講嗰堆全部麻甩佬工嚟
咁啲唔讀書嘅女人又去邊做?
化妝品前線一般高過 back office
但辛苦錢嚟又要返 shift
普通人至少 2萬蚊
大把 3-4 萬
更高肯定有
其實返工嘅本質就係重重覆覆,返到冇晒人生
呢點係無論咩階級嘅工種都係咁,特別係香港呢個地方
我個frd做到買撈喎
咪又係兩皮嘢一個月
做得開心 輕輕鬆鬆咁
你估真係咁多人鍾意做醫生律師咩
有無霖過讀翻書
做飲食有咩問題
又唔係偷呃拐騙
人地返工賺錢買花帶又要同你講咩
浪費時間
職業無分貴賤
比起擺明落嚟咬老綜嘅新移民師奶不知高尚幾百倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞