後生仔做全職賣衫賣鞋Sales係咩心態?

228 回覆
81 Like 601 Dislike
的確返工係走唔甩重覆既工作,返呢類既工會覺得好冇意義。但係有啲工都好多變化,醫生,老師,社工,呢啲面對好多唔同背景嘅人
仲讀緊hd, 返嗰啲pt係讀緊書既時候返既,純粹賺下零用錢
做Sales 對客拎嘅口才經驗, 對日後肯定有幫助
例如見工, 你要用口才sell 你自己
做presentation, 又係sell 緊proposal, 唔通到時用Qcard?
其實每個人如果唔係完全閉門造車, 只要係需要同其他人以任何形式接觸, 都係sell 緊自己出去
可能sales比人印象係讀唔成書先做同少錢
前者同意嘅 你見工正正常常講野無學歷都會請
但後者就睇你點睇啦 連登仔個個50k一月就無得比
但有人仲講緊13-15k就停留左10年前 依家最少個底都已經最少15k 如果間鋪唔係梅到閪咁正常18k~20k up
利申:幾年前做sales 一直有向上嘅心 做左兩年升左兩級 自學excel ppt, 依家上左office marketing 同做鋪頭analysis 50k就無架 30k up都仲有嘅 但做緊嘅係自己想要嘅先 同埋有冇學歷都好 做乜嘢都俾心機盡力其實乜野都唔係問題

不過諗返起以前要企真係好撚攰 好彩無客可以用下手機覆下wtps
你馬拉松 運動家呢啲垃圾工唔係社會最低層都唔撚會做
做緊服裝普通sales, 每個月>30k,追到target 接近40k

唔算忙 無人個陣可以玩電話,而㗎人工我已經滿意,唔洗話咩專業人士,咩上進心,對我嚟講work life balance 已經夠
M記都請到人啦屌
唔好境都有5-6萬
真,身邊現在兩個最有錢嘅中學同學都係讀唔到U就出黎做野

一個去左做sales,sell POS 系統,周圍跑數,依嫁做左IT 公司老闆公司有幾個app做緊b2b商務餐飲零售都有,住左跑馬地,之前IG打咭係去左啲富豪早餐會攪關係搵水喉攪另一間startup….

另一個都係讀唔到U走左去做裝修佬學徒⋯屌佢依嫁係裝修公司老闆泊左啲大地產商大品牌馬頭,淨係做鋪裝修翻新都有排做,住又一村⋯⋯

另外已前都分享過舊時做MNC retail,個regional sales manager 就係由鋪sales做到shop manager再自己勤力補番個degree…最後俾佢入主到office management group…哩個真心佩服!

做咩工係重要,但更重要係自己有冇係自己果行做到專做到出色,只要做到亦真係行行都有成功出路。當然你走去賣4仔哩啲夕陽產業就另計。
唔使備貨執貨清潔嘅
巴打依d咪高質user囉
咁有學生哥 廢中 新移民架嘛
我做過呢行
見証過十年sales係差好遠,肯定有能力上既分別
當然賣衫賣鞋做到盡可能都係得3-40K
以前都會覺得畀份工困死好無意思。但係人哋可能喺份工度搵到意義。

又或者返工係為份糧,放工先係佢哋人生的重點。
兩間連住嘅舖頭都得一個sales 兩個行出舖面一齊吹水
其實好多間都有commission
老底都未必止萬3-萬4,加埋commission 分分鐘多過返寫字樓啲small potatoes
上面好撚多吹水大會
商場果d賣衫賣鞋 你唔係做咩高級位
見親都係1幾k請緊人
呢班人講到冇連登仔做
明明自己擺緊1幾k
吹到2 3雞叻啦叻啦
認真答,做過幾個月,純粹好奇份工有咩做
番咩又咪係打份工 都係比人屌、要做野
女人邊有人請呢啲食懞左你?
睇你自己咪又係12k文員仔
真係高人工嘅人恨不得全世界低人工過佢啦
做廚都好撚多嘢做
屌你啦 有一半都係讀緊U賺下零用
有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞