電子書:KOBO SAGE 長期使用者嘅體驗報告

107 回覆
50 Like 6 Dislike
買咗好撚耐啦討論下都唔撚得?
因為佢太暗 我要喺陽光底下或者開足燈先睇,咪一樣咁攰
lm
巴打 如果喺陽光底下 照計ipad 之類先難睇
我平時都會喺陽光之下用kobo 仲易睇過實體書
瞓前用佢嚟睇書都無咩問題
Yes
陽光下用iPad辛苦
但環境唔夠光用e ink辛苦,喺屋企較得太光又唔舒服

所以我先覺得睇得耐,用咩都係咁攰,無明顯分別
不過攰唔攰好subjective
睇書、返工對電腦或者打機睇戲 ,對眼望近距離嘅嘢耐咗都會攰
見有post講開我都入嚟分享下
之前曾經用過Kindle paperwhite 但部機俾左人
所以兩三年前都入左部Libra H2O
有實體制揭書體驗上真係差幾遠 加埋重量分配好 攞上手係輕過自己部電話(Note 20 Ultra) 真係可以做到單手輕鬆睇書
尤其平時睇四五百頁書果陣由於本書太重 一係就要雙手攞起 一係就要放喺枱面 但兩個方法都會整到頸梗膊痛 好快就要休息 而呢樣iPad係address 唔到

如果鐘意睇小說就真係冇得輸 但睇啲non fiction嘢有時想揭返轉頭望一望就有少少麻煩
巴打你咁講 我都諗起kobo 嘅光度喺暗嘅環境之下 即使較到5-6%光度都算係太光 我通常要較到2-3% 但佢個光要較又唔容易準
講單手操控真係無得輸
有冇remarkable 2嘅評價
網上有破解 解放libra用到Dropbox
會唔會買個翻頁器試下?

最近都睇緊啲kobo可以用既翻頁器,書友們有冇介紹?(用緊saga)
來緊七月中amazon有prime day, 大家會唔會入手kindle scribe? 或其他電子書
樓上有巴打提到

仲有無巴打分享
咩係翻頁器?
年前買左kindle, 開頭都有online 買下書或者去台仔網download d 免費書睇。 但一段短時間後發覺個繁中書庫真係好小,同埋大部分都係d 工具書為主(d 職場心理學,投資達人 之類),自己又懶上網download 再入機。 最後部kindle 都係擺多過用...

想請教下Kobo 個中文書庫存量好嗎?多唔多新書/ 種類如何?
KOBO嘅書好多
但啱唔啱口味就好個人
你可以睇埋讀墨再決定
平時冇睇書習慣, 岩岩買左部Kobo Clara 2E, 唔知岩唔岩用, 希望養成閱讀習慣....減少賭錢
如果買得多書睇或者會升級其他ereader
你地會唔會買CASE? 定係多數拎住睇?
利申:我有kindle paperwhite同kobo libra H2O
Kindle paperwhite係贏英文書,成日特價,好平
Kobo 贏中文書同實體鍵
我係買左paperwhite先,但喺車度要單手拎住部機再翻頁係好難,尤其地鐵冇得坐要一手揸扶手另一隻手拎機既情況下
Libra好在有制㩒,單手都冇問題
我無買case 好似唔用case 都ok
有個制真係好唔同
睇完一次就算嘅我會電子書

但會認真不停對照內容嘅都係用返實體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞