電子書:KOBO SAGE 長期使用者嘅體驗報告

107 回覆
50 Like 6 Dislike
唔知有無啲廠會出借書plan
即係課金買張借書證 可以限時內睇幾本書
彩色好似講咗好耐 都唔見有大搞作咁
kobo 部機無得download apps
所以買kobo 部機就應該睇唔到hami
我覺得呢個諗法都真係幾好 但受眾唔多 啲電話製造商唔會諗
啱啱提到ipad就太多功能,我本來以為功能多唔多唔影響我去睇書。但用落sage就發覺,並唔係咁。

sage只有兩個功能,一係睇書,二係寫筆記。就變咗拎部sage出嚟睇書,如果想打機/睇ig之類,就要收返部sage,咁會令到自己覺得好麻煩,不如睇多陣書好過。用ipad嘅時候,就算無ig 嘅noti去提醒自己社交媒體嘅夜夜笙歌,個腦知道只要一拉上,就可以開個另外一個apps去打機。咁就會不知不覺睇睇下書神遊咗去第度。

同埋都幾有儀式感,我開部kobo,就只有一樣嘢可以做,就變成我開kobo係為咗睇書。將睇書同kobo扣連住。咁樣幫到我養成用kobo睇書嘅習慣。

講起筆記,其實就係成部sage變成一張白紙咁,你可以隨意喺上面寫嘢、畫嘢,個背景仲有空白、橫線、格仔去揀,算係幾貼心,但係老實講,筆記我就唔多用,因為我用唔慣。但幾有用,有時無紙喺身,都可以寫低啲嘢。

而平時睇書時候都可以用支筆去highlight同塗鴉,對於記錄諗法,呢兩個功能都幾足夠。但係因為只有黑白灰色,所以唔夠搶眼,搵返啲重點唔算好易。
用開kindle,最後一部轉左kobo sage,亦係我一生人買過最垃圾嘅產品
電用得極快
睇睇下pdf會hang 機
用筆寫寫下會完全寫唔到,要重新開機
筆記功能export出黎load成世都未load完
本身鍾意睇網絡小說有用kindle
但要成日搵txt/電子版
又唔係本本岩心水
太煩搞到封塵好多年

依家用手機上網睇 睇到就嚟眼殘
早幾年有睇過大陸啲閱讀器(因為發展得極快 市場分工又精細)
整合咗ipad 上網 甚至睇埋片都得
但最終都冇買

後來發現大屏幕閱讀器有幾樣嘢想睇係
1 有時睇fb/ig 某啲長文save 咗想睇
2 有啲報紙pdf 網上書刊 save 咗偶爾想開返/用電話射過去睇

唔知有冇同路人做緊類似嘢

利申:只得一部kindle 睇長篇小說
我係睇好eink 技術
但問題係純電子書都係太貴, 同等價錢已經買到iPad
而iPad 仲多功能做到, 同時睇到pdf size

利申: 用緊舊iPad 睇書, 係舊到只係睇到書
想裝notion 做筆記/工作都做唔到
所以冇咩專注問題
8年前己經有俄仔出左部yotaphone
8年前未興摺疊平幕,太細唔岩睇字
我唔會用佢同ipad比 因為係定位完全唔同嘅產品
佢唔係ipad嘅下位產品 只係ipad做到佢嘅部份功能

正如而家有部分智能手錶聽到電話 而且價錢都唔平賣到3 4千蚊
但你唔會問買錶嗰啲人點解唔直接買電話
近排見FB 係咁sale remarkable 2 加keyboard, 都幾正吓
Remarkable你就太遲啦,而家變左坑錢。
你係佢上年改政策前買就有著數
台版HyRead有
但係可以借出嘅館藏同港版免費版嗰啲差唔多
要兩邊睇下至考慮洗唔洗比錢借

有冇人知點樣叫圖書館入貨
最大問題係貴
我淨係想知轉頁會唔會lag
Kindle可否借圖書館啲書睇?
kindle最basic嘅model只係6舊水 食少一餐buffet嘅價錢用嚟保護對眼真係貴咩
我部kindle係頭幾代嘅老爺機嚟
睇返HyRead 好似要用返佢自己部機
我用電話app/ 網頁上HyRead

佢得好少書㗎咋 受歡迎嗰啲等好撚耐
但可以線上閱讀
借閱就可以offline睇
咁關價錢乜野事
唔係我嫌棄價錢

我純粹想知乜真係有分別咩
睇書傷唔傷眼
睇部戲都2粒鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞