電子書:KOBO SAGE 長期使用者嘅體驗報告

107 回覆
50 Like 6 Dislike
傷唔傷眼好難量化 只可以話冇咁多glare理論上會好啲

但長時間睇書嘅傷神程度同ipad或者電腦差好遠
我連續用ipad3 4個鐘睇文字會頭痛 但用ereader我從來冇呢個問題

不過睇戲同睇書嘅需求完全唔同 我覺得有睇書習慣嘅人一開始就唔會咁樣類比
長期對住mon的確係會有影響
E ink就真係睇好耐對眼都唔攰仲舒服好多
冇睇開書唔建議買
一定冇咁傷
我啲書多到開始玩漂書
clara hd 又細又輕, 睇小說一流
ching 想問下依家睇小說都係要自己搵資源?
定係有得線上版或者更方便嘅方法
無台灣圖書証借唔到台灣館藏
簡單咪好讀
偶然有大陸txt 再轉繁
Hk zlib anna 都有
易搵
台版HyRead 係買書㗎
借書20台幣一本
我個人覺得個電幾耐用
支筆我都試過寫唔到 喺保養之內換咗支新就無事
網絡小說真係難搞啲
kobo 有個功能 叫做pocket
應該可以放啲文章去pocket 再用電子閱讀器嚟睇
無blame the victim既意思
但我一直以為 Kobo 呢D 最多係用黎睇 多文字 少圖片 既電子書
完全無諗過會用咁細部device 睇PDF/覺得佢睇得順

睇PDF 我一直以為要去到 tablet, e.g. remarkable 2 個D level
如果唔使用dropbox 同支筆 其實libra都夠
kobo 反而唔多打直嘅書 多數係打橫(我印象中)
想知sage 有咩bug 睇下我有無遇到同樣情況

轉地區就好容易
成日moon 住kobo 個ig 有時啲暢銷書都會99
巴打可以去啲鋪頭度試機 我見誠品有得試
我個人覺得pdf 嘅字嘅大細 用sage 嚟睇其實差唔多

不過我平時係一頁紙印兩頁pdf 都覺得無問題
依家,基本上我出街係唔會帶書出去(有時好想睇嗰本書就拎一本),因為一部kobo就夠晒,入面有自己預備好嘅文章、買咗嘅書。上到車就單手拎部kobo,再單手使用。喺單手使用上面,電子閱讀器可以話有非常大嘅優勢。實體書無論如何都要兩隻手先揭到書(練開武術單手可以揭書另計),ipad就重到練緊二頭肌咁。

我日常通勤時候,會咁用kobo:
上到車,右手將部kobo從個袋拎出嚟,途中㩒開機制,喺自己眼前嘅時候,kobo已經開好機,呢個時候左手手指㩒一下揀邊本書,之後就可以係全部都係右手嘅事,因為sage係有實體鍵,我覺得呢個實體鍵真係神來之筆,平時睇緊嗰頁,就右手hold住部機,要轉頁,就郁下右手手指,非常方便。

轉車嘅時候,右手垂低,握住kobo。又上返車,右手抬高,繼續睇書。

當然,都可以左手握住支筆,去預備寫嘢上去。總之,kobo sage係可以成功單手控制。呢個咁小嘅變化,就令我更願意喺通勤時候閱讀。方便少少,比起我要求自己內心有把老牛聲強逼自己拎本書出嚟睇,更加實際同有用。
睇書點同睇戲
睇戲你睇成個畫面做緊乜
睇書你逐粒字 scan.
Focus arrow 好多

睇書嚟講
睇E ink 三四粒鐘完全唔攰
iPad 頂唔到兩個鐘開始眼痛
咁講真睇紙本耐咗都一樣咪係咁攰
E ink仲暗好多 我用完唔覺得特別有advantage
我意思係本身都對十個鐘電腦做嘢,多一粒鐘有咩分別
你啱
部機真係洗水電
後悔唔買Libra
部機真係水電
後悔唔買Libra
咁好明顯係好多人覺得有分別先有市場
如果真係同用ipad冇分別 啲機唔會賣得出 啲廠商就唔會一直出新機啦係咪

同埋你日日對10個鐘電腦姐 人地唔係啊嘛
對你冇分別你咪唔好買囉 個個人感覺唔同 唔明你係咁想人認同冇分別做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞