居屋裝修入

69 回覆
0 Like 14 Dislike
咁你都冇得揀啦,改囉。上面啲師兄講咩漏水入你數果啲其實改唔改漏水都入係數架喇,所以冇咩關係,反正個出水口其實都冇咩機會用得到
梗係唔得,除非你入紙改又批俾你,私下改,會等你整好見到唔同,先督你要你還原。
其實呢d 改喉工程好普遍,舊樓新樓都有機會要改,一般如果唔係對隔離左右有影響都冇問題。
同樓主一樣 曾經改過 住左一年左右收到管理處信
本身冇理 之後隔咗半年再收到封律師信 話再唔搞就入土地註冊處入紙將來冇得賣樓
最後死死氣搭棚整番
之後問管理處d人 先知係有人投訴先要做野
如果樓主層樓夠高 隔離樓上樓下d人又冇報寸 我諗可以博下
果次之後我時不時會留意有冇人偷改喉😡
Btw 留意到都幾多人偷改窗花同大門
你改左d 咩?好少聽到咁既情況,居屋d 開放式單位廚廁調轉全部都要改喉喎,咁多年做開都係咁改架啦
同你一樣 條喉向左移20cm左右 諗住洗手盤下面果櫃可以多d位用
我住3樓 俾人報寸🥲
2吋 睇唔出
其實聽樓主咁講 仲有野隱瞞
有d野已經出左事
on9廚房又唔係浴室洗咩去水你預佢水浸咩師兄 屈個師傅扣數咪算
20cm又狼左少少喎
改一條去水俾人告,咁我真係孤陋寡聞,做左十幾年都未聽聞過,你會唔會得罪左人呀
釘契啫,告就唔會
告我果個應該又係俾人封寸
心理唔平衡
因為我之後都周圍睇人有冇違規😂😂

實際住落除非你發神經想洗地 廚房地台去水冇用
最大嘅concern係如果大吉利事真係爆水喉 冇去水漏水到樓下/Lift口好麻煩
封左原有去水喉保險公司又有權唔賠
平時好地地唔會用架啦
吹到你
Minor works 3.23, 自己睇啦
我有次個洗衣機停咗 一扭開個去污糟 一筒筒水咁流晒出嚟 如果唔係有個去水位 我諗成個廚房浸q左
討論返, 如果佢轉開廚, d 瓦仔無做斜水, 咁佢要唔要去水都好似無咩緊要
但當然, 有係好過無既, 如果條去水升左2吋, 咁都可以裝個假狗梳冷面收口既, 到時真係爆水, 起馬唔會浸高過2吋先啦
你d鄰居咁撚仆街都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞