居屋裝修入

69 回覆
0 Like 14 Dislike
咁睇黎廁所升高一級咁冇啦,一係call外牆,一係求神拜佛唔好有事
唔好攪
攪唔好有機會外牆滲水
樓上樓下見到會報串
就係追平全屋所以打左地台 去水位高左吋半左右
廁所就完全冇搞過
做VG, 企身斗咪得囉, 你師傅識唔識嫁
等睇東張
你個裝修佬好撚戇鳩慳皮唔撚做地台,全屋升高走就返個廚房去水一樣可以追平,依家廁所又高一級
睇黎call吼佢都唔包架啦
咁究竟你有冇一早同佢講要做去水?
可唔可以講多少少啊 冇掂過完全唔識
咪就係個地台去水變做企身
我就係唔識 比佢水左 佢講左要封 冇講點解 後尾發覺封左唔對路…
但係條喉本身已經高過地面
個地台要幾低先可以低過條喉
咁低仲做去水
如果本身樓低唔厚
分分鐘鑽穿埋樓下天花
舊樓裝修成日出現
本身都係企身嘅
而加做呢D 嘢搏無人知high risk 咗, 你睇TKO 果單主力牆

以前可能自己還原番就得, 而加揚咗比人圍屌, 日日比連登仔笑, 加埋個單位出咗名, 要賣都好難
都真 睇黎都係要比錢起過地台
你都係驚 廚房爆水喉 水浸姐
你唔想麻煩咪 裝個電子水制連sensro 係條主入水喉度 如果有漏水 爆水 佢會自動閂制停水
其實你要成組外牆撳低 好難唔知架喎
駁去公家水喉個3叉都要斬左佢再駁過
你唔通知管理處 斬水喉個陣咪漏哂出黎 咪又揚到個個知
咁好簡單啦
搭棚換喉低2吋邊有人覺,正常外牆換完喉同原位實有偏差
就算外牆去水喉升高改低好常見,正常管理處都唔得閒捉
通常屋苑唔會禁止鑽外牆
只會要求開一個新窿要封返一個舊窿、唔可以增加喉管數量同保持外觀
私人業權橫喉一定係業主負責,因為個別單位使用屬於私人財產
BTW 裝修申請青一定有寫
搭棚都冇得唔通知管理處啦
同埋樓主應該剩係地台去水喉改低
如果改晒成段喉咁不如重做地台算
係啊 淨係地台去水喉改低
間屋鋪左磚未?如果鋪左真係唯有改低出水口。其實正路做你要追平個廳係鋪廳磚果陣升高個廳地台,而唔係做低個廚房地台,廳個地台其實都預左2吋俾你升高,你睇返大門條門腳石就知,係岩岩好2吋
佢唔係你講呢個情況,佢廚房地去水本身就做到好高,而家佢打低左廚房地台2吋,個出水口而家變相離地2吋,係用唔到。居屋裝修本第成間屋地台就要追廚房地去水,佢師傳亂黎
已經鋪左磚啦
個師傅亂咁黎 裝修搵到個唔好嘅師傅真係比錢買難受
老老77, 你要core牆其實會破壞左牆身防水, 除非你本身都無做
一係就廢左個去水位, 唔係既話就你升返高個地台, 風險會俾出面搭返個棚core返個位會細好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞