定期存款邊間好? (26)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
係呀, 就係有諗過呢個可能, 所以先希望愈近7.75唱, 匯率風險愈低(雖然我唔覺得今年會減息)

不過本身美金對自己有用啲, 平時台灣東南亞旅行都係用美金唱個rate好過港紙一截, spread 細好多, 而平時投資都係美股或者美金定價嘅債券或者crypto為主, 都係美金定價, 減息應該都會拎返去炒賣, 所以都唔急著唱返港紙
大眾銀行手機App
其他銀行轉入沒有限額

轉出去其他銀行其他銀行,
你要先在分行填申請表格登記其他銀行戶口
和設定限額
【港元定存】特色港元定存最高息4.38厘 半年結前多家港銀加息

焦點港銀特別存期港元定存年息比較
其他港銀特別存期港元定存年息比較
6月踏入下半場,今天(6月19日)有4間銀行加港元定期存款息,包括東亞(00023)調高半年期年息0.2厘至4厘;大眾財務全面加息0.2厘,令3個月、半年及1年年息突破4厘;交銀香港上調3個月年息0.1厘至4.1厘。勇進的創興更連環加多個定存利率,分別為提高半年年息0.15厘至3.8厘,又調升3個月年息0.2厘,門檻300萬元的全新資金報4.4厘、另全新客戶成功完成任務享4.2厘;至於入場費5000元的3個月網上定存年息也有4.05厘。此外,港息後向繫於美息,聯儲局暫緩加息,點陣圖預示再加多兩次息;但專家料美息已見頂。花旗銀行投資策略及環球財富策劃部主管廖嘉豪回應本報查詢指,美國5.25厘的利率水平可能已對經濟構成足夠的限制性影響;如果經濟指標繼續保持當前趨勢,儲局「跳過」(skip)加息或會演變成「暫停」加息,甚至可能會於今年底或明年初開始減息。
避險族熱捧「易發發」定存
此外,特別存期最近成新趨勢,尤其是諧音「易發發」的288天等為避險族受落,3間業界搶推特色定存,華僑永亨剛把388天享4.38厘、288天的4.2厘、以及238天4厘原本於今天屆滿的截止期,現已順延在6月底。上述3個高息計劃的進場費有兩大選擇,現有「華僑永亨宏富理財」客戶、 或升級至「宏富理財」戶,起存額為20萬元;全新成為「宏富理財」客戶,起存額為100萬元。南商於上周五(16日)新推218天享4.08厘年息,起始金額100萬元新資金;若起存額為50萬元,年息也有3.98厘。TOM集團(02383)旗下虛擬銀行匯立(WeLab Bank),也於上周五新推7個月3.6厘年息及10個月3.7厘年息的選擇。另港元拆息連續3天全面爆升,當中1個月拆息9連升,衝破5厘;隔夜息更挾高至5.44厘,為2007年距今16年後新高,市料拆息持續高企至下周五(30日),半年結前定存息將跟加,惟5厘長息暫仍絕跡。

#香港經濟日報 | 來源
堅吸引
不過頭先去分行問,原來佢哋係無50萬存款保障
銀行無? 又唔係財務公司

Mox都唔錯
佢有講點解,但我無認真記住佢嘅解釋

死啦,唔通我攪錯左
搭單問下灣仔間大眾(商務理財中心)係咪做唔到一般開户
可能打個電話去問會快D, 我估應該唔多人有呢方面經驗...
唔好意思,呢個新客戶係咪無?🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
《願榮光》團隊宣布將於各大平台重新上架!
https://lih.kg/3420924
依頁點襟出黎?
mox 有4.2%?
今次係咪就咁放戶口都得?唔一定要放佢濕鳩目標戶口?
Email 寫就咁放落去就可以,你睇下有無email
開立定期囉
舊客特選offer ,新客未必有
Citi app做唔到 要我打電話唔知點解
做左繳費任戶口基本息再加0.8%=5%
Mox又派錢
要做一年無4有d唔吸引,我7月頭到期
禁實個app,揀刪除
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞