【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(4)

1001 回覆
161 Like 10 Dislike
唔係做it
應該好少公司會肯請個0工作經驗又唔喺日本嘅人
而且就算係讀IT,大手都應該難入?
想喺香港搵到日本工先去嘅話,我覺得做咩行業都應該喺香港入咗行先會大機會啲
始終咩行業(包括IT)都係有工作經驗砌到個portfolio比人睇係最緊要
我指唔係做IT 諗住搵番自己行嘅工
但見大家講到得IT先易搵到工再過去
Sorry 講得唔清楚
有相關工作經驗就有機會喺日本外搵到日本工
唔只IT
上d搵工網見到聲稱都會請有經驗嘅外國人
想問大家用開咩搵工網搵日本工
者時我都正係用緊LinkedIn
都要睇你本身經驗既
巴打 想問下如果得中五學歷 想過日本直接讀語言學校得唔得?
因為自己做開飲食 想學完日文直接係個邊搵埋工順便移民
但自己reserch左好似要中六先可以讀 中五就要讀多個「準備教育課程」
定係其實個課程係包埋語言學校D野 同時for你升學?
如果我之後留學visa轉工作visa 無個個學歷會唔會有困難?
日本搵工基本上只睇最終學歷
你最後係語言學校畢業你就同其他語言學校畢業既人既學歷評價冇分別
唔理你係之前中三中五定中六畢業

不過語言學校我冇讀過.等其他ching指路
飲食係指咩先?
廚師定經理?
幾多年工作經驗?
無大學畢業應該好難拎visa
如果後生就建議讀專門學校

個人意見only
冇十年工作經驗/大學畢業難拎工作簽證
除非語言學校之後再讀專門學校/大學
所以最好都係要有專門學校畢業? 因為而加都28歲
做左幾年bartender 不過工作經驗唔係全部都係呢一行到
諗住去個邊讀個語言學校就可以做野
不過而加咁睇都係最好讀個可以接住讀專門學校既「準備教育課程」先?
其實直接問下d語言學校最應該答到你
我識唔少都係語言學校出黎做野既人
不過大部分都係做服務業
Donki/サイゼリア/賣衫賣袋/企係專櫃個d女仔
明白 唔該哂巴打
有無話有邊間推薦 上網搵個D間間都好似差唔多
而且好多都唔係好update
香港久唔久會搞d留學展,到時可以留意下,有好多學校
姐係專門學校唔洗考eju就入到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞