【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(4)

1001 回覆
161 Like 10 Dislike
我覺得佢要查你就一定查到
因為日本同香港有稅務協議

但好似香港啲新移民咁話自己喺大陸冇樓就可以照申請公屋
只要唔犯國安法都應該都冇事

所以逃唔逃稅做唔做蝗蟲係個人選擇
咁即係話要賣樓個d就最好入境一年內搞掂好哂?
如果本身淨係香港有一大筆錢匯去日本就唔洗抽稅?
儲蓄唔係收入應該唔使抽稅
如果想守法又想收少啲稅
我諗最好去搵稅理士問下點玩先抵
而就算賣樓 無錢賺應該都唔洗交稅
應該就無分別
你匯錢入黎就只係有分居住者定非居住者
你係居住者 收入就要收稅
咁講我又驚驚地 而家仲係留學visa成日將香港啲錢唱做日元入落日本銀行帳口 咁啲稅點計
我理解係你啲錢唔係收入就唔使交
你香港本身有積蓄嘅話
你唔係一次過匯幾千萬嘅話 應該都好難當你係在日期間收入

跟住你仲有個人免稅額
香港有扣左稅的話你又有得再扣防止二重課稅
你啲錢如果係屋企人比又可以係送贈
贈與稅又有一百萬免稅額

到最後如果你唔係好多錢話其實就算確認申告都可能唔使交稅
睇你想唔想守規矩姐

就算唔逃稅 其實都係有賺先抽
你幾年後先賣 個價變成點都唔知
到時你可能唔想住日本又唔知

如果你賺得多嘅
返香港住一年避下稅先賣都得

同埋你揸得耐的話
就算真係要交稅 應該都係15至20%

個稅率比起人工其實算好少

居住者先要收海外收入稅
https://www.nta.go.jp/taxes/shiraberu/taxanswer/gensen/2875.htm

「居住者」とは、国内に「住所」を有し、または、現在まで引き続き1年以上「居所」を有する個人をいい、「居住者」以外の個人を「非居住者」と規定しています。

「住所」は、「個人の生活の本拠」をいい、「生活の本拠」かどうかは「客観的事実によって判定する」ことになります。

したがって、「住所」は、その人の生活の中心がどこかで判定されます。

就算你有永住的話
跟據下面張圖去外國做1年野應該就唔洗交日本稅
https://www.hikari-tax.com/column/taxsaving/5608.html

[
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞