【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(4)

1001 回覆
161 Like 10 Dislike
係啊
唉,早十年知真係go咗,好撚羨慕啲移日L。
可以諗吓喎
lm
咁你直接黎日本開公司咪得
只要交足法人稅日本政府好歡迎
依家都唔遲
依家好多大陸人咁做,有興趣就google下
想問下呢度有冇ching申請過新嗰個j find(未来創造人材制度)?
佢申請文件要我填一份活動予定表,我打去領事館問佢淨係叫我盡量填detail啲,show自己個plan出來
但我諗住去到日本再揾工,可以有咩detail填落去
上個post好似有人話係用j find過日本
如果無記錯好似已經搵到工做緊野
等佢見到答
咁快有人用左咩
嗰位巴打應該話佢就咁喺香港揾到工用工作簽入境
j-find好似4月先出斷估未咁快有人拎到掛
咁應該係我記錯 sor
想問下巴打知唔知申請日本嘅visa正常要幾耐,我睇佢官網話最少一個月
我原本諗住預個半月會領到visa,今年年尾就起行
分分鐘巴打可能係第一個申請J-Find visa
暫時都未有人知個visa要搞幾耐
邊有可能半個月
唔計佢批嘅時間 仲要將你本passport寄黎寄去
佢係話個半
睇返啲書類好似同WH差唔多所以都有可能要差唔多時間嘅
年尾起行應該點到趕得切嘅 斷估唔會耐得過留學簽
屌 對唔住又盲撚咗
個半月唔係無可能 不過預鬆啲好
上年我記得等批visa要等好耐
嗰時請人 HR話預起碼要等半年
唔知而家好無好啲
不過我講嗰個係working visa 其他可能唔同
想問下巴打知唔知申請日本嘅visa正常要幾耐,我睇佢官網話最少一個月
我原本諗住預個半月會領到visa,今年年尾就起行
邊有可能半個月
唔計佢批嘅時間 仲要將你本passport寄黎寄去
佢係話個半
睇返啲書類好似同WH差唔多所以都有可能要差唔多時間嘅
年尾起行應該點到趕得切嘅 斷估唔會耐得過留學簽
屌 對唔住又盲撚咗
個半月唔係無可能 不過預鬆啲好
上年我記得等批visa要等好耐
嗰時請人 HR話預起碼要等半年
唔知而家無好啲
不過我講嗰個係working visa 其他可能唔同
搞咁耐間公司又肯等你onboard?
好奇想問
如果本身visa已經接近過期
公司已經請咗你但又要等working visa出
咁可唔可以照返住工先
唔係好熟 唔敢亂答
呢個情況我諗要睇本身個visa係咪都可以做野?
唔係個個visa都可以做野 同埋會限你返咩工

即係話grace period(最長兩個月)入面跟返之前visa所有條件
即係原則上嘅只可以等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞