美股認真討論區 MMMCCLXXIX

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有我, apple pie
尋日折損左右護法
dklm
all in heat champ
英媒6月9日報道,美國科技巨頭微軟(Microsoft)正將部份頂級人工智能(AI)研究人員從中國撤走,調往加拿大。

英國《金融時報》9日引述消息人士稱,總部設在北京的微軟亞洲研究院(MSRA)已着手辦理簽證,將多達40名頂級人工智能專家轉移到位於溫哥華的研究所。

報道引述專家指,此舉是微軟在中美關係愈趨緊張下作出的防禦舉措,避免頂尖人才被中國科技集團招攬,研製中國版ChatGPT等AI工具。
紅軍又輸一仗
好似啲人有購物慾咁

人地買到一屋都係衫褲鞋可能好多著都冇著過咁

又鍾意買埋啲名錶名車名袋

只係我鍾意咗買TSLA

一出糧有閒錢就儲多啲貨 好想買到成倉都係TSLA

冇話想賺定蝕或者變大富翁

反正買嚟儲 升定跌對我𠵱家生活冇影響
比較多人買港股,mpf 嗰啲
JX通信社報導,日本時間10日11時左右,飛往曼谷的泰國國際航空683號航班與飛往台北的長榮航空189號航班在羽田機場A跑道附近的滑行道上發生碰撞。

據瞭解,泰航客機的翼尖小翼與長榮航空的垂直尾翼互相削過。推特上網友拍到照片顯示,泰航客機的機翼尾段缺少一小截。事發後有救護車到場,羽田機場也已關閉A跑道。
今次高追嘅新寵係SI
之前藍絲(沉默)巴打有篇文講過呢隻野係做咩:
https://lih.kg/soAyrsX
FA/TA唔多講,又係想講下busniness sense揀股
呢隻野唔同MARA/MSTR,佢唔係靠crypto holding/mining賺錢
佢係做一個institutions大額fiat money與crypto之間交易時嘅platform
係加州淘金潮嘅期間,成個淘金潮當中賺得最多錢嘅唔係發現加州有黃金嗰個
數十萬計淘金嘅人當中,9成人都係輸錢收埸
賺得最多錢嘅係一個叫Samuel Brannan嘅商人
佢嘅business strategy係開便利店士多+不斷宣傳加州有金淘
另一個係淘金潮非常之成功猶太商人叫Levi Strauss
佢係淘金潮當中見到商機係發覺淘金工人嘅棉褲唔耐用,發明咗牛仔褲
壇生意亦成為淘金潮中成立嘅唯一運行至今嘅公司 (Ticker: LEVI, 亦即係Levi's)
我想講帶出嘅係
1. 人一多餅就分得少,無論本身個商機係咪真, 最終會太多人導致遲D來嘅/不能保持競爭嘅人會輸錢
無論生意定股票都一樣, 因為股票嘅本質就係生意, 情況就好似D人一窩蜂去做口罩生意結果冇肉食。
2. 想要賺到大錢,要諗深一層,唔好就咁跟去人多嘅地方,反而諗下呢班人有咩需要。

然後間野破左產
Sp500升到啲iv得返10.8%勁低

早幾日新幹線撞人撞到咁
joker! champ!mvp!
幣安收皮 coinbase 要扯旗?
CK Go條新片竟然冇講危機
全世界確認牛市
年頭先衰退,依家又牛市
尋晚咩事,回少少就咁多人叫牛軍交場出黎
牛市考膽量 熊市考技術 牛熊交替真係交易員交替
真鴻鈞就不嬲低調
即係你話大部分紅軍都係假紅軍
身在曹營
屌 入左soxl即刻大暴跌硬食 發覺呢排好似比半露體之神jer住曬咁
黃仁動搞鬼
Semi 強勢不再,T car 仲有力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞