八字算命(回歸)

442 回覆
27 Like 5 Dislike
巴打仲會做唔做免費贈兩句
TG me傾
TG: Naluuu47
小弟有個問題,
先有命運定出生時辰決定命運呢?
如果擇時辰開刀生仔, 係咪可以決定命運呢?

如果係, 咁就有2個推論:
1. 靈魂係o係出生既一刻先進入嬰兒體內或是生成, 只影響父母業力
2. 嬰兒既靈魂o係母體內已經生成或是出現, 父母擇時辰開刀既行為同時影響嬰兒同父母既業力

如果以上成立, 可以舉出一個極端例子:
帝王可以為左得到強大既繼承人要仔唔要乸地剖腹取子
不道德既同時依然可以廷續家族既利益
由此觀察出人必勝天既結論

有興趣可以+tg討論吓
@dhdidnjdidk
嘩巴打,小弟純粹幫人睇吓八字啫,無諗過會有人問啲咁玄既問題😂。不過我都有聽過有啲類似嘅理論,都幾by,當同大家分享下,如果有錯或者唔啱聽,請一笑置之🙏🏻

首先八字,係你同哩個宇宙時空產生交集嘅一刻,所以會有你個人嘅八字產生,哩個係「命」。之後有人會問,同一個時間出世嘅人全世界都咁多,咁咪個個都一樣?簡單諗諗,李嘉誠先生嘅八字應該叫好啦係咪?咁如果佢喺非洲一個落後嘅部落出世,會唔會去到佢咁嘅高度先?答案應該都係唔會啦,哩個係「運」。除咗你自己嘅「命運」仲有好多因素要睇埋,例如你身處咩國家、時代、家庭背景、遇到嘅人等等。如果你身處喺比較發達嘅國家,成功、發達嘅機會自然會高啲,相反就會差啲。以上係簡單嘅例子。

跟住你提到業力,就我所知,你每一世嘅所作所為都會分功德同業力,業力係啲負面嘅能量,會跟「你」唔止一世,所以佛家會勸渡人去行善積德去減少業力,最終功德完滿,脫離輪迴之苦。所以業力會影響到你既命運,而每個人嘅命運都係會受好多因素去互相牽引而組成,有啲睇到計到,有啲就相反,好複雜。

而八字,你可以當係一個劇本、即係「命」,你性格係點,命格係點,可以從中得知。而從中亦可概括咁計出你一生人嘅高低起伏時間,哩個係「運」。但好似拍戲咁,拍既中途都會有好多預計唔到嘅好事壞事發生,當然就算唔跟得太足,起碼大致方向唔會太偏離,有大方向,就可以預先安排定,就算有偏差,都應付得黎。

答番你問題
1)先有命運定出生時辰決定命運呢?

答:命運應該係你出世嗰刻同哩個世界產生交集從而產生,但你既每一世嘅功德業力亦會對你嘅命運有一定嘅影響。

2)如果擇時辰開刀生仔, 係咪可以決定命運呢?

答:先唔講擇唔擇到好日,就算擇咗,個天比唔比你咗順利喺你指定嘅嗰一刻出到世呢?咁就好睇各自命運嘅影響喇。可以再諗深少少,擇時辰開刀哩個念頭,何嘗又唔係命運嘅安排?「人定勝天」哩個想法,又何嘗唔係你八字命格中自我表現嘅性格?

最後借哩度講講少少說話,人生係精彩嘅,請懷着樂觀嘅心情去面對每一天,多行善積德,就算遇到唔開心嘅事,都keep住樂觀嘅心態,盡量笑住去面對,好事自然會來臨。樂天知命,知命樂天!
所以其實八字係性格分析?
喜用忌係性格中需要吸納,發揮,收斂既特質?
如果命同運已經定左
點樣有效地將喜用忌實踐o係改良性格當中?

假如命運天注定, 樂天與否又何以由人?
知命然後樂天, 個因果關係係點樣?
知命點樣引發樂天呢?

我既諗法係: 如果命運只係性格掌舵下走出既軌跡
點樣可以將命理納入為參考資料, 改變性格從而控制軌跡?
如果算完無實際用途算黎有乜用?
要算就要知點用

麻煩晒
https://t.me/oghhk

感謝師傅
以上已TG聯絡
搵你唔到
以上已TG回覆
請問仲可以算嗎?
有既話就多謝樓主
以上已TG聯絡
請問仲可唔可以算
唔該巴打
tg: wasdk97
以上已TG聯絡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞