德國21歲男子身高172cm感自卑 不惜赴土耳其接受斷腿增高手術

177 回覆
23 Like 111 Dislike
不少男生都希望自己的身高能「高人一等」,不但外型看起來更帥氣,也深信在異性之間能更受歡迎。在德國就有一名身高172.5cm的男子,因為不滿意自己的身高,長期對於自己的身高感到自卑,竟不畏疼痛接受3次腿部增長手術,把雙腿打斷、插入增長骨釘,現在他成功增高到183cm,不過他還打算繼續做手術,終極目標是希望長到190cm。

德國一名21歲男子(對比圖左邊男子)為了想長高,不惜忍受斷腿之苦。(圖/翻攝IG@le_tremba)

手術需打斷雙腿釘入長骨釘

綜合《太陽報》等外媒報道,這位IG帳號是@la_tremba的男子,今年21歲,他因為不滿意自己身材看起來不夠高,總有一種「好像被閹割」的自卑感。去年11月,這名男子鼓起勇氣前往土耳其,接受斷腿增高手術,這項手術是透過把病患雙腿打斷,在釘入長骨釘,以漸進式的方式,讓骨頭、皮膚、肌肉及神經慢慢增長,藉此增加自己的身高。不過這項斷腿增高手術,不但術後的復原期很痛苦,手術本身也會讓患者承受很大風險跟併發症。而對這名男子來說,儘管復原期他吃盡苦頭,但已經靠此手術長高10.5cm的他,還不夠滿意目前的身高,等身體復原後他還打算再進行一次手術,最大的心願是希望能長高到190cm。
咁佢隻腳仲可以頂到幾耐?
同埋係咪做唔到重量訓練?
有無斷埋對手先?
米九話如果仲係得原本對米七手
咪成隻暴龍咁
叫你打拳咩
啲女睇你高唔高渣嘛
上天其實好公平 身高係幾多係整定
夾硬同個天對抗 盞有拼發症
所以Karen成日講咩body positivity
其實都關男人事
karen姐係咪反對呢種body shame嘅做法
165都未出聲
米九但臂展米七堅柒,好似格芬咁
好似唔跑得步
因為新骨密度同上下唔同 佢特別易有事
其實格芬臂展係正常比例
只不過nba絕大多數係臂展大過身高
所以先顯得佢手短
總有一種「好像被閹割」的自卑感

172cm都自卑
你真人係咪死肥婆
你個頭同身同啲器官都仲係172cm size
前排見日本有個又係咁增高但失敗,
攪一輪都係唔掂對腳壞死砌咗
我係高人反而想矮返D

太高坐巴士地鐵個頭會頂到D扶手環
精神分裂討厭男人未比仔溝過既暗瘡肥婆
到中老年就知味道
好快要坐輪椅
我覺得佢有j
男人多數臂展高過身高5-10cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞