Lululemon CEO 炒咗幫公司報警嘅員工

155 回覆
26 Like 69 Dislike
雖然話係保護公司利益(唔想因爲人命傷亡賠得仲甘)
但硬係覺得件事好反智
個處理好似好機械化咁
落決定嗰啲高層甚至可能由始至終冇落過舖親自見下追人嘅職員,聽下佢哋諗乜、因乜不顧危險都要追出去

- 炒咗兩個可能滿懷正義感嘅員工
- 任啲賊予取予攜,無疑助紂為虐

但保障到公司
俾賊放題洗劫有限錢
賠人命無限錢

唔使你為公司好、為社會好
正義感唔該用喺放工後
唔係即炒

能夠去一個環頭沒有唔狗的嗎我怕他會咬死我
佢啲同事心諗,屌你老母嚟做個sales使唔使咁撚chur啊
咁佢公司遇到賊應該點做?講黎聽下
會見到一哥...
可唔可以去羅X城?或者海港城?或者郭富城都可以的
其實驚傷到客,呢樣先難計。

Apple又係,每次搶野班精靈同保安第一件事係護住班客走先
報警,蹺埋手等差佬到,完
我bmi係過瘦
同埋如果個品牌淨係想俾所謂標準身形嘅人著
佢都應該執咗好耐
之前a&f定唔知hollister個老細話啲衫淨係俾靚人著俾人屌到pk

Accessories就唔撚會整污糟嘅?
用舊咗唔想掉咪洗乾淨再用囉
有衣食又唔得呀?

靚唔靚呢啲好主觀
你覺得靚咪靚囉🤭
本身就會有一筆數預俾人偷嘢
果7000對大公司嚟講算係乜?
你唔好用自己個人買保險嘅scale直接度落去

另外, 出人命真係仲難搞
我呢啲盲目跟風傻閪有買過
但覺得完全唔值
要報警都叫袖手旁觀?
事實你條數就係on9認證
呢啲係數學問題 邏輯問題 智商問題

唔係政治問題
咁都未識分話你一聲弱智仔真係冇過失
員工安全重要過“人工”安全
香港果啲零售都係叫你報警算唔好攔
過瘦
同大笨象比你嘅BMI 就可能過瘦嘅

你舉例都舉錯呀
啲衫淨係比瘦人靚人着嗰個叫做brandy Melville 呀 不過咁又係嘅你邊度塞得落人哋啲衫唔識都情有可原

Lululemon不嬲都唔係鼓吹標準白瘦身形,佢啲Model非常之Inclusive
無論殘疾人士 黑人肥人定係白人 紋身Model都有
好多衫都有十幾20個size 唔係淨係比瘦嘅女仔着

Accessories 人哋都唔會預你污糟得去邊,好多時候都可以就咁清潔用水洗吓抹吓都可以
我都唔知你用咩accessories會話洗一次兩次爛晒

我都有用佢嘅袋,佢嘅training accessories 污糟咗我通常用水就咁洗一洗沖一沖好快就乾淨返

你有冇用過其實
因為美國員工有事係要賠天文數字,你估好似香港咁條命咁唔值錢
之前日本接近5算
退埋稅有6-7折

香港買幫手交租

人哋啲sales好多混血同abc
綜合一下正反意見

正方:
1. 偷野有數得計 賠人命冇得計
(即係其實唔追出去先符合公司利益,如果死左人要付出既係更更多)

2. 公司炒佢係正視聽 做榜樣 唔係既話其他員工有樣學樣 (都係公司利益出發)

反方:
1. 個員工都係保障公司利益
(即係覺得個員工咁做係幫緊公司,正方既反駁論點就係第一點)
2. 員工出發點係好,唔需要炒人咁嚴重(詳見正方第2點

睇下咁樣幫唔幫到大家理解雙方諗法
保護到自己嘅叫做英勇
無任何嘢保護到自己人身安全嘅情況之下係叫戇鳩
又係力架。。。。。
邊間公司有有幾千萬美金起跳⋯想知
個屎忽扁撻撻仲樣衰

算啦你身材唔好唔好著lulu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞