睇完進擊的巨人動畫 好空虛...

67 回覆
58 Like 25 Dislike
但係反派輸咗都係有嚴地死
我由2013佢一出開始睇追到依加2023 真係追足十年 堅持等佢出動漫 好多人講佢爛尾 鋼煉先係神作(03 FA我都睇曬)我認同鋼煉係神作 同時都有好多好好睇 好高質既動漫(排球少年 鋼煉等等… )但巨人劇情既震撼 角色既塑造 帶出既信息 我覺得真係冇其他作品超越到 即使返睇幾多次都係會好驚嘆諫山創究竟點解會諗到呢啲劇情 伏筆黎緊冬天就真係要大結局了 發自內心地唔捨得呢套神作要完結 想像唔到到時我會有幾空虛 亦唔會再睇到咁好睇既作品我既青春同時要完結了
我開頭睇完個結局,都真係屌到仆街。
因為其實我哋追咗呢套嘢咁耐,真係代入咗好多感情喺裏面,如果我哋係帶着由第一集睇到去馬萊國嘅話,你係會憎死駕碧!因為佢殺咗番薯女。
但係如果你忘記咗之前咁多集,淨係由個一章開始睇,你又會先入為主咁樣支持萊納佢哋!
返番去城牆入面,最後你會支持定阻止地鳴?
又係兩個方向嘅問題,同埋Floch點解咁堅定支持艾倫滅世,其實大家應該會發覺佢係冇份跟埋去馬萊國的,同埋佢根本唔識萊納阿妮佢哋,所以唔會有機會理解對方嘅感受和立場,甚至唔會想產生想同佢對和解嘅可能性。
所以我都覺得諫山創寫呢個故事出嚟勁着,真係可以好仔細咁描寫到唔同嘅立場,同埋下場出來!

講人性hxh蟻王編好過佢好多,結局仲要咁撚完美
如果你係想用依一段黎講蟻篇人性 咁我就係睇唔出好巨人幾多 仲要用一個篇章去對一整套作品完唔完美 咁巨人瑪利亞奪回戰依個篇章一樣係完美
真係太文藝 唔係個個識欣賞
可以引起咁多討論 咁多反思 就已經係一套難得既作品
差唔多個個選擇都可以反思
坦白講以綜合黎講第三季第二部我覺得係Wit整得最好個季 特別係 第16 17 18集 直頭係影史最強既連續三集 而依三集咁高分當然係因為本身個漫畫劇情本身已經寫得好 但動畫既製作係有加成 特別係有左前兩季既經驗 分鏡/配樂既取捨都做得更好

如果只係以作畫黎計第一 二季係好正 因為第一 第二季製作時間係好充足 第一季係Wit首作 而第二季隔左3年幾先出 但之後第三季係隔一年就出

線條方面其實就真係純粹係畫風既轉變 因為第一季一開始都有俾漫畫黨講 粗線條令角色卡通化左 同漫畫畫風好唔同 你睇慣左粗線條 突然轉變左係會唔適應 Final season個畫風轉得更加似漫畫 要有心理準備
巨人都好吹奏
冇睇過漫畫, 所以真係唔知動畫化同漫畫之間既差別, 不過有巴打話漫畫一開始啲畫功直迫袁生 所以即刻上網睇咗佢個 0 卷 睇唔夠幾頁頂唔順啲畫功就棄咗 袁生生不逢時
Ending都好正
Name of love
https://youtu.be/u3DoTHMEp6Q
睇巨人漫畫都算係見證諌山創畫功不斷進步
前期畫功唔好係真 特別係人樣幾難認下 但直迫袁生就好侮辱 諫山創既分鏡係做得好好 Wit既第一季動畫分鏡上其實冇漫畫咁好
你坐呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞