睇完進擊的巨人動畫 好空虛...

67 回覆
58 Like 25 Dislike
一開始睇緊第一季 以為會係講人類點贏到巨人
點知艾倫就變巨人 搞到差啲想棄 好彩無棄到

因為想睇三笠阿爾敏艾倫一齊戰鬥落去

睇到第一季尾完全無諗過亞妮係女巨人
仲要個陣時殺晒里維個期既所有團員
真係無晒好感
到最後仲竟然可以一齊係篝火面前互串幾句就大和解 一齊戰鬥
最接受唔到阿爾敏咁都可以鍾意到亞妮

第三季 見到艾倫老豆殺左人全家 諗緊呢個罪孽點可能還得清既時候 點知..

中段要去地下室個場戰鬥最震撼
原本以為真係全部人會死晒 個場面勁絕望
同埋先發現野獸巨人都好撚勁

最後第四季瑪雷篇先將前面所有謎解釋得七七八八
之後見到米亞同賈比係米亞屋企講自己當初點被莎夏救 先發現作者好撚神 歷史一直輪迴緊

之後艾倫搞突襲 當艾倫決定左突襲
全世界都對帕拉迪島既人有敵意 唔係你死就我亡
地鳴係咪唯一出路

最後一知道艾倫會死 好唔捨得 好空虛
想見到艾倫幸福 點解要背負住所有人既罪孽

同埋瑪雷既艾迪亞人會唔會太仆街
自己都係惡魔
但就通過殺同類黎證明自己唔係惡魔??
艾倫會死
劇透撚
巨人嗰種史詩同埋宏偉,仲有對人性嘅反思
我真係諗唔到有咩漫畫可以有得打

到底要有啲咩人生歷練先可以寫到呢個故事
連登成日屌巨人
但係我未睇過其他比佢肉緊嘅動漫
緊湊到要追住嚟睇

最尾一季未睇 好似今年出下半部分
到時先睇

劇透撚死
有幾難呀
劇情唔大路啫
艾倫自己就係個滅世final boss 啫
但佢有原因咁做嘅
你打我一下,我打返你一下,
世界唔會和平架
咁岩睇到比莎夏救返條女嗰度 比你劇透左
個結局閪啲囉
我話肉緊
無批評佢嘅世界觀

要睇正向嘢都唔會睇巨人啦
就係鍾意扭曲嘅世界
睇王道漫畫學咩人怕劇透
唔通路飛一護會輸咩
主席點會死
睇Vinland saga,呢套簡直係藝術品
悶悶地
邊度睇?
勁多哲學喺背後
剩睇動漫都算劇透咩

不過自己有開wiki黎睇
劇透左 動漫黨慎入
艾主席並無死到
第二季尾首Call of silence 真係超撚好聽

https://youtu.be/VtguFyOdj2g
漫畫追到170幾集悶到棄左
結構黎講,鋼鍊係非常之完整,都係由開始就鋪到落尾,但巨人個種由一開始就諗好嘅結構、伏筆同分鏡,「完整」係已經
唔足以形容,係神到改寫神作嘅定義同高度。
哲學黎講,都係巨人贏鋼鍊。鋼鍊哲學主要係討論「等價交換」、「一即是全」、乃至靈魂精神肉體關係,但都係比較
「虛」的哲學,反之巨人思想討論嘅係反戰,種族主義、民族主義、自由同奴性、國際政治秩序如何追求和平和解、人性、角色立場反轉互換,甚至咩係正義(故事
無所謂正派反派)的哲學討論,相對鋼鍊
係「實」好多。
如果鋼鍊係10分神作,巨人就係改寫神作
滿分上限的史詩級神作。
個結局好鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞