睇完進擊的巨人動畫 好空虛...

67 回覆
58 Like 25 Dislike
中學比人欺凌
巨人會輸既話就係個尾收得柒
我反而覺得個結尾ok wor…
我覺得好多人鍾意個結尾,係因為艾倫同艾爾敏的對話,尤其係那句:我都不知道!
其實我覺得諫山創係想表達,其實艾倫只不過係一個小人物,就算佢最後變咗大佬都好,但其實佢都仲係第一集嗰個小朋友。有得比佢揀,佢情願揀正正常常咁樣樣戇鳩生活,如果唔係要搞到去滅世。
所以我覺得,諫山創條撚樣到最後結果都係忍唔撚住要撚埋艾倫!
講到最尾,其實喺成都巨人裏面,真係冇乜邊個角色有好下場。
睇完巨人
之後再睇spy family 鬼滅 藍色監獄
完全入唔到戲
睇巨人真係會睇到過站唔記得落車
簡單啲講艾倫就好似一套戲嘅角色
佢演套戲嘅零碎片段
但係主導權就係導演編劇手中
所以艾倫實際上唔知劇情結局係點
你繼續睇落去就會覺得後面OP6 OP7 ED7 同埋under the tree仲正
鋼鍊個結尾收得有幾好? 講黎聽下
第一唔同制作公司

第二, 諫山初初嘅畫風係嚇死人,好過袁生少少, 如果動畫第一部畫風跟足佢, 成個系列應該收得皮 之後愈畫愈靚, 動畫後期就係直用佢嘅畫風
袁生 生不逢時
我覺得睇到去打完獸之巨人 知道佐個世界係咁大之後
艾倫成個人變晒 個劇情好大轉變 好似睇緊第二套野咁
開頭真係純粹熱血漫
但之後就宏觀到不得了
我都鍾意我都不知道嗰句
有時太專注某樣嘢, 就忘記咗點解咁做/ 無再去諗係咪真係想咁做
有時諗返以前為咗工作 捨棄好多朋友
你問返我努力工作為乜
我都係答你不知道
我都覺得巨人超越鋼鍊
巨人帶出好多方面現實問題 同埋解決唔到嘅無奈感 因為人性就係咁
鋼鍊故事完整 但只帶出人類要活在當下 接受自己渺小
台灣人比較多理性分析
呢到係唔係都搬果句我不知道
巨人向來都唔會對現實問題比一個答案 而係交比讀者去反思
掂到女王之後覺醒睇晒未來過去
個結局其實係你欺壓人就算最後俾人反都會有人原諒憐憫
你俾人欺壓開反抗到最後都會俾人話你仆街殘忍點解唔寬恕
最後都係欺壓開個邊著數哂
樓祖我屌你老母
認同,個句我都不知道係神來一筆,由頭帶到尾,阿爾敏、團長、兵長都講過,帶出所有人面對選擇時嘅睇法都唔同,但一樣嘅係冇人會知做出選擇後嘅結果,不論好壞
姐係你中意睇啲正派打贏反派
但係反派輸咗都係有義嚴地死
好簡單嘅故事結構
但係巨人個劇情直頭無分正反派
睇讀者個人代入去邊一邊
結尾亦都解釋哂前面咁耐以嚟所有伏筆
我唔覺得有幾爛,可能因為反半部已經無哂所謂嘅熱血少年對抗壞人嘅感覺所以啲人覺得後面鳩哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞