傳索尼 PS5 遊戲掌機 Project Q 續航力超級短,續航表現為手提機中最差

89 回覆
7 Like 12 Dislike
咁係佔左幾多%
同埋就算有依個需求,拎個懶人夾咪得,點解要買多部電子垃圾
其實我唔係剩指ps 呢舊野,係包括switch, ROG ally, steam deck個d

"人既生活可以停留係屋企 點解遊戲又會出手提機咁智障" 我係覺得係有人有咁既需要

至於市場大唔大就唔知,唔知有無人做過統計?
我好明佢點解想咁出,
因為switch 個市場策略同定位真係好成功,
現代人既打機時間真係越黎越碎片
打一陣放低做下其他野/播住片咁打真係大把人係咁
不過ps5既gamer,特別係果d自稱hardcore冇60fps睇唔上眼既人會唔會埋單就真係要睇下點樣
Switch 機能其實有PS3,所以機能唔差+場景萬用+多獨佔就殺出條血路

有時係屋企hea緊,電視睇緊Netflix、新聞,唔想轉台咪攞部掌機玩,原理同電話一樣

反而攞出街玩好少,而家地鐵太迫、巴士又未必有位坐
所以咪話唔知d人會唔會埋單,
當一部ps5推出黎係自稱係大作既載具時,
主力target hardcord gamer
行返轉頭話自己light d都ok,
但係d game又似符未必 support呢個生態/life style,
真係好睇 fans埋唔埋單先
你話當自己買一個高級d 既game pad/ pro+ controller 我都覺得有人會埋單既
remote play iphone玩,一個鐘5GB
我就係會係屋企玩switch 手提mode既人
幾乎無插電視玩過
咪係lo我得60G一個月
現在要ps5加個preject q total可能hkd7千8千
我想知有咩人想要呢舊野遮
其實sony後台㩒個制就知有幾多人會用remote play打機
佢出得呢個週邊即係代表有一定嘅人數有用開
所以真係冇必要爭拗
當然會唔會特登再買佢呢舊野係另一回事

另外,索尼不嬲都鳩出週邊,連殘廢手制都有
唔買咪唔買,唔明連登仔咁care一個小週邊做乜
呢部Q要靠wifi stream,姐係冇左獨立使用果種方便,用得手提機就係唔想受左梱右綁。而家就係要受PS5同WIFI束縛,真係垃圾到冇朋友。罪大個game show 個VR已經無料到,只有呢部Q能夠超越VR。
部Q賣200鎂都冇競爭力,呢個價錢已經可以買到NSL

如果PS5+Q要七千,姐係部Q仲貴過300鎂,呢個價錢比多少少就有入門版SD
索索護主心切
屌 remote play仲少電過係部機行
有,我部電話4k 120fps
我諗無咩人會為Project Q 去出部PS5
咪就係唔明有咩討論嘅價值
呢舊野又唔係手提機,擺到明就係for小眾架啦

又唔見你討論下個殘廢手制?
出post講下「唔明咩人會買個殘廢手制」嘛
Reject Q
罪大都可以好快放生PSV,佢唔出手提機都正常。但搞呢啲低成本垃圾串流機就真係唔知佢想點,想做臭自己個朵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞