東涌蛇吞貓2.0|不足半個月 再有4米巨蟒噬小貓 「貓店長」遇害

310 回覆
128 Like 18 Dislike
我都解釋返我嘅意見先
我嗰句 蛇會咬人,意思係蟒蛇會咬人(有呢個風險),因為有好多蟒蛇食人cases,被定義為危險性動物
我真係唔係講緊蛇一定會咬人
因為你第一句回應就入嚟鬧我井底 get錯以為我講蛇一定咬,貓就一定友好
所以我先嬲咗話你中文唔好
我真係一開始就唔係講緊絕對,唔係為咗串你而駁嘴

而我話貓係友好動物,意思係貓係對人類友好動物
https://top10bikeguide.com.tw/shijiezhizui/dongwu/29664.html
附link求其搵,我諗呢點你冇異議

另外,我都唔認為條蟒蛇要被殺,成件事責任係貓主人到,冇睇實隻貓
我一開始留言回應嗰個人係因為佢講 鍾意貓就幫住隻貓
我重點係想講人類係人,有自己鍾意嘅動物都好正常

有第二個人有同我討論緊,佢冇get錯我講嘅嘢,利申多次我第一句真係唔係講緊蛇一定會咬人
P.s我都有養貓
我都幾肯定貓咬傷人嘅事件係蛇嘅100倍有突

上年連登有條片係外國有三條友為左救一隻貓去打死條蛇
成堆連登仔係咁屌鳩果三條友破壞大自然法則

我果陣心諗,明明人類都係大自然一部分,咁佢地去救貓都係大自然法則啦
我睇國家地理雜誌時唔會爆粗
蛇就係要食動物
乜種類既動物都有機會中招
除非你殺晒d蛇
RIP
不過食物鏈既野唔應該打亂
蛇嘅捕鼠能力勁過家貓好多
咁都要睇邊個攻擊力高啲 咁多人之所以驚蟒蛇唔驚貓
蟒蛇真係殺得死人 但貓。。比貓殺得死嘅人都幾。。。
純粹懷璧其罪
可唔可以分享多啲 我未接觸過蟒蛇 ching係咪有經驗?
真心想學野唔係串你,因為上網搵關於蟒蛇全部唔係食人就話佢吞得落啲咩巨物
都有睇開咩十大危險動物啲記錄片,都係有蟒蛇份

求分享
你有冇諗過你點解無接觸過蟒蛇點解你所有資訊都係黎自虛擬世界因為case真係少得好緊要
你落旺角隨街做個問卷調查,問下有幾多人比蛇同貓攻擊受過傷,最後發現根本就係你偏見
平時d貓都玩死唔少老鼠雀仔啦,又唔捉晒d街貓放養貓
白卡周街斬人都係自然法則
你唔識反抗比人斬死
你就係要被淘汰
就好似搭飛機失事死亡率好高、你上網睇墜親機都死撚硬咁滯但係事實飛機係唔係咁危險?你一對比埋個分母、就知飛機仲安全過坐車
因為香港一見蟒蛇就report就殺 跟本冇機會接觸
而貓就唔係 所以喺唔同對待嘅前提之下對比case數量,都反映唔到啲乜
接觸貓嘅量都多過蟒蛇 應該計百分比先啱
接觸貓又比貓攻擊 vs 接觸蟒蛇又比蟒蛇攻擊
再比 接觸過貓又比貓殺死嘅百分比 vs 接觸蟒蛇又比蟒蛇殺死百分比
其實蟒蛇咁慢
貓咁快
點解會捕食到?
收到都唔會殺蛇受保護嫁
剩係無毒嘅緬甸蟒蛇係受保護其他蛇類喺香港都唔係受保護系列
吓蟒蛇喺香港係受保護動物嚟喎殺咩
我講得唔好 香港淨係緬甸蟒受保護,其他品種唔係
有無諗過人都係自然嘅一部分?
如果恐龍仲係世上,會食人又話佢破壞?
咪係所以緬甸蟒係香港唔會俾人殺嘅情況下冇傷人個案
但會被人捉走 remove 好似呢單咁 所以一般人都冇幾何見過蟒蛇
少傷人個案 但係唔係低機率
(例如十人接觸六人受傷 vs 十萬人接觸 100人受傷)
Exactly ching 我好同意
成日鬧人類自私破壞大自然
明明人類都係大自然一部分
其他動物做仆街野就話佢哋係動物天性
人類自私其實都係天性
唔好畀佢停
食埋班養貓中女就 perfect
你知唔知緬甸蟒係受保護動物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞