東涌蛇吞貓2.0|不足半個月 再有4米巨蟒噬小貓 「貓店長」遇害

310 回覆
128 Like 18 Dislike
覆緊#15個位就係
人類憑智力同武器凌駕於其他動物
既然凌駕其他動物 殺左威脅到人類生存嘅動物係保護緊人類利益
光頭佬出嚟劏蛇喇
我覺得蛇好型,我幫返蛇。
人類界有光頭殺手

動物界有巨蟒殺手
蛇係原生野生動物
野外貓狗只係算野化/流浪動物
佢哋平時虐殺啲再細隻啲既鼠雀無人理
只係比原生動物搞就上哂新聞

同埋野貓野狗出現都係人類原罪嚟
成隻吞晒未消化時佢冇攻擊力
絕對可以
覺得咩唔好干攝自然好on9

人類既干攝都自然一部分

當然你咁諗:選擇唔干攝都係自然一部分
但唔好將唔干攝自然當係一個正解
其他人想干攝
一樣係自然
你住緊間屋撻地本身冇動物住架咩
傻B食字
都係主人問題
對佢地黎講貓狗條命重要過人命
貓店長跳唔返去自己店 GG囉
同弱智真係好難相處
係既道德撚 條蛇個個位係要捉既 你攞大自然生態同人比真係有趣
有咩咁大件事
下 佢自己用唔到工具關我撚事
蛇唔關我事
控制唔到
好似係受保護品種喎
物競天澤,人都係地球上自然生物嘅一員 而唔係外星入侵物㮔。 所謂平衡實都只係人類為咗維持自身喺現有環境中的生存狀況而發展出嘅生存策略。

天地不仁,以萬物為犓狗。 大自然從來都唔係講求平衡,喺人類崛起前都大把物種(包括動植物)在進化路上因各種原因滅絕。不存在大自然嘅平衡同制衡,而只係不同物種在進化路程同生存策略中交織而成為在當下環境下中共存嘅最佳共同生存策略。

環境改變會導致原有生存策略失效,就係所謂嘅原有平衡被打破。 呢個打破可以關或者唔關人類事,成功進化或就住新環境發展出合適生存策略嘅物種就會慢慢形成新嘅共同生存策略。不過有啲環境改變太急速同太極端就會大規模滅絕,例如火山爆發區域附近。

平衡大自然各物種生存空間係人類喺文明進程中發現破壞大自然其他環節太過會反受其害後嘅反思 同 發展出嘅生存策略,始終自己都係地球大自然嘅一員。

主要係人類發現破壞其他物種現有共同生存策略後,等待出現新嘅共生環境時間太久遠而人類都係需要為呢個改變而付出巨大代價發展新生存策略去適應呢個改變。

呢個改變未知性嘅危險 同 發展生存策略嘅代價 遠高於維持原有生態“平衡” 嘅代價,所以人類寧願發展出維持原有 生態“平衡” 嘅生存策略嚟同其他物種共生。

有時人類甚至不適對抗大自然嘅改變對其他物種造成原有生存策略嘅衝擊去維持自身嘅現況。

例如:
閃電導致山火嘅自然環境改變,無相關生存策略嘅動物會大規模滅絕。 人類會出手為自己救火之餘仲會盡力救助其中動物 去努力還原自然環境變化出現前嘅狀況。 目的係透過 維持“平衡” 去用最少代價維持原有狀況。

或者當某個物種新進化出嘅生存策略會導致另一物種滅絕時,人類為咗維持“平衡” 都會出手。 喺去除人類影響,呢個進化同滅絕其實本身都係自然一環。人類出手去保育算唔算自然其實好睇你計唔計人類自身係大自然一員。

結論:
人類所強調嘅自然,其實都係以人類生存狀況為最大考量同出發點。

如果將人類同其他物種互動中 cut off 人類出嚟,按不論安危人類都應該優先服從其他物種天性呢個諗法嘅話為核心嘅話。 人類應該會滅絕。
因為貓狗大多數係人類嘅夥伴
而蛇唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞