求屌醒! fg收到日資物流offer

218 回覆
92 Like 1885 Dislike
笑左出聲

你應該問fg入日資shipping 定 入mirror做上一好
睇運氣 我個fd 做船務 同一間公司做咗7年 計埋bouns 60k一個月
大把人冇I.T底做la 有business 底都有機會請
FG 白紙有人教 岩嘅咪讀個master 進修自己
不過BA都最好唔好揀物流相關
D 物project 搵唔到錢 因為個客做得呢d project 通常為cut cost
關於finance 嘅BA好搵好多 因為d客真係賺大錢捨得洗

如果真係要做物流 揀Air做都咪揀Sea
D客通常急先走 air 點都肯洗錢
走船嘅貨d cost睇得好緊完全無肉食
shipping 有好多種工
如果係做個d shipping clerk , 做import/export個d 可以byebye, 做ship management/ops/broker/bunker/insurance個d 都可以試下 有得升上去
做物流啦 然後再報出面mt 千奇唔好入big4做audit 會死㗎
都係做狗
無咩分別
3年神話咁快玩完?
Fg 人工好重要
咪撚on9
做唔掂咪搵過份
Starting 低要跳多人幾年仲on99
日資公司狗也不屌 ot到你on99仲要無補水
點解一邊big 4 一邊物流咁得意
完la 舊年九月開始 O/F急跌
原因都係不外乎高通脹同經濟不景
咁你d客生意差 Market個需求少
船公司/forwarder 服務幾好都冇用
當初揀得account 肯定big4
係啊 聽聞真係冇ot 考B仔搭救咋
港資:奴性
日資:匠人精神
big4 audit 門檻比較低
想問巴打轉咩field 難唔難
Big4 7年 呢個數都基本 唔洗睇運氣
one?
3井?
屌 講經
做shipping 悔終身
同科師兄 提提你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞