求屌醒! fg收到日資物流offer

218 回覆
92 Like 1885 Dislike
日資=閪
不是
日資物流做唔過
Ot 到pk 啲日本人唔放工嘅
hr話「有時」ot到一點
係咪近鐵呀
日資仲要物流Nippon Express?
勸你唔好
日元眨值 香港玩完
好景?
咪撚做shipping
前兩年發完死人財 未來十年都唔會好景
咪信佢今年仲會有三個月bonus
到而家六月O/F都升唔起 年尾隨時炒人
捱幾年有冇出黎
你咪䲫up
咪又係得呢間咁多
今年某間港資上市forwarder
一蚊 Bonus 都無派

同埋好多 forwarder 都 freeze headcount
正正經經入big 4 捱幾年點都好搵d
有big4 offer 就緊係入big4
物流依行冇前途
咩人都做得
人工唔多,又難加人工,又唔會有職升
話咩bonus多,即係果年忙到仆街,要返足就7日
Ching可以分享多啲呢間?
行內人真心建議唔好入行 入都唔好做shipping
物流人工真心低 做個OM大部分都係得3 4萬
做key account 做到SM可能有5 , 6萬但24小時on call 隨時同外國客開會

巴打你讀咩出身 而家係銀行請數銀紙起薪都20k
好過做物流la
我明 但係我讀shipping出身 都想試下自己讀嗰行
Poly ? 咪浪費時間
Poly shipping BBA Hon 大把選擇咪入行
讀shipping and logistics
仲有咩選擇 行船?
建議唔好做物流,做都唔好做日資
日資同物流都人工比較低
仲請人咩 真心講搵錢行兩年考個三副
之後大把選擇

BBA Hon搵下BA做好過la
師兄黎我唔會想睇住你死

如果兩三年前入行仲好d 周圍cut 人我驚你出年十二月要再搵工
big4第3年q埋30k 第5年50k
物流你做完兩年有無20k?
BA? 我冇IT底得唔得
科記定船公司先,全世界貨運量只會長遠係升唔會跌,呢行肯定唔會消失。之後就係去到你既工作,如果係 Ops / Doc 既話就唔好曬時間,除非你無大志又唔介意平停咁重覆做差唔多既野,人工一定加得慢。如果係 Sale / BD / Procurement / Planning 就叫有發展,起碼叫相關行業技能同建立到人脈。
咪聽人鳩 Up 咩船公司派十幾廿個月花紅,個間只係個別例子,仲要係公司政策先迫住咁做,有唔小船公司都係派兩三個月什至半個月都有
科記既話普遍都係行雙糧加花紅,日資既話你預個花紅都穩定(唔計疫情大賺個兩年)。日資有咁上下既來來去去咪又係 YL, KWE 同 NE 。
仲有就係船公司又好,科記又好, Regional / Global 係首選,Local 就自求多福。

利申:日資科記做左十年以上
如果係空運,我勸你唔好入行,浪費青春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞