想問下有邊種大型犬係唔洗點運動適合懶人養

355 回覆
14 Like 1108 Dislike
冇 大型犬冇可能
仲有養狗係要抽好多時間陪佢玩照顧佢,你講到全家連帶佢散步嘅心/時間都冇,諗住當佢玩具得閒俾你撚下就算?
但我想知係咪所有聖伯納都係咁
或者緬因
真係好撚似狗
唔係

我社恐撚長期喺屋企想搵人陪

屋企可以成日陪佢玩
就算當有啲狗真係性格問題好驚或者對出門需求少
佢哋都係要人陪
同埋你覺得自己養到呢啲性格嘅狗機會性有幾大

如果為咗要養寵物,不如考慮其他小動物
你自己咪係囉辛尼狗
玩具狗可以唔落街
其他全部都要
狗唔同貓,你唔同佢出街/放唔夠電心理生理都會出事
貓就可以向高發展俾佢通屋爬,狗你唔每日帶出街你都係死左條心佢算
去啲少人嘅地方散步囉 你養狗就要犧牲下
我唔知係我印象流定點

有啲狗類似聖伯納呢類天生有呼吸病唔適合做運動,嗰啲我記得多數時間都係喺屋企

有錯請指正
如果你係要唔出街
應該選老年犬,而唔係睇品種

好多狗仔都臨老被棄養
既然你係想唔洗點散步
咁希望你都唔好介意照顧老年犬
BB養起會容易D接受係屋企屙
不過BB身痕又牙痕都好難係屋企放得夠電

養成犬吧啦 大定咗有得揀性格 唔洗抽盲盒
D屎咁大舊係屋企痾好難頂。
一日三次冇得全家去旅行。
如果屋企唔係24小時有人,勸你唔好養。

以前養labrador, 第一個獨留家中嘅星期一上午係屋企慘叫比管理處call番黎睇下發生咩事; 頭三個月將屋企痾嘅D屎食晒, 出門口30分鐘將D櫈全部反轉咬晒D腳墊出黎, 焗爐個掣俾佢咬爛左, 電視remote control D顏色掣係大便搵番....下刪一千字......
早一次放工一次臨瞓一次
CHOW CHOW 應該OK,
懶撚到出汁
一星期3次 不如你唔好害啲狗啦
就算養小型犬我都一日放2-3次(返工前、收工後、晚飯後)
仲話想要大型狗… 樓主不如你考慮下養貓或者其他寵物
不過認真講一句,如果你連帶散步都懶,我驚你連倉鼠兔仔果啲都養唔掂 唔知你會唔會連籠都懶得洗
香港有三萬隻
理論上 攞正牌嘅純種狗繁殖場係會揀性格好嘅去生下一代
聖班納好動應該係好嘅屬性
鬆獅囉,但一日點都要放一次
同埋春夏秋要24/7開冷氣
其實真係有,格力犬囉
即係一日要沖兩三次涼

呢個天氣點可能出完街唔使沖涼
鬆獅要散步唔係因為佢好動而去
係因為驚佢唔運動搞到隻腳有事
無呀 戇鳩
咪撚害死佢哋
做運動同俾佢有活動係有分別
佢可能唔岩做運動但絕對要俾佢出去散步,伸展下,狗如果唔夠活動老老下連行都會有問題

有d人養貴婦果D細狗的確唔俾佢地出街,因為怕佢地污糟,但你都要留意返你屋企話就話600呎但你屋企唔係吉屋一間,係咪真係夠空間俾佢唔出街都ok,呢樣野真係要你自己衡量,唔好買左先黎發現原來真係唔夠位

所以其實都係要你有足夠決心每日都照顧到佢足,你心理緊要過現實物質供唔供給得足夠俾隻狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞