曾鈺成:民選未帶來良好管治 2019年更證「此路不通」

162 回覆
11 Like 243 Dislike
洗撚打造咩,根本 癈柴磁石,正經嘢唔做,一日到黑內鬥搞病毒
即係民主只可以親中央啦,明白哂
勁多拖咗十幾廿年嘅工程即刻批咗

仲有好多地區問題,拖咗勁耐
唔係一九出到嗰班人嘅話,冇人會記得
因為你整左啲四不像出黎,唔上唔落,所以咪仆街囉
其實係 香港人唔配有,你睇viutv啲頒獎典禮選咗咩人出嚟 一陣姜濤做埋特首
民主建港協進聯盟??
乜有民選過咩
姜濤做可能好過比卡超

至少庫房可以收納鏡粉資金
Exactly

講到以前香港好民主咁
擺到香港唔比人屌假民主我切呀,
唔洗諗到香港人咁高尚啦,人人有屋住安居樂業就唔理政治架啦
真,屌你老母民建聯班老屎忽根本就唔撚做嘢,一係淨係識同嗰區利益集團扯貓尾
見到依家佢哋話19年選嘅人玩政治唔做嘢真係得啖笑
公道講,坡狗起碼唔洗做韭菜
保皇黨贏唔到 = 民選「此路不通」
我明喎,你贏晒咪叫做「完善選舉」囉
如果真係行全直選
泛民係立會就佔到6成
可以否決政府提案
咁當日引渡條例修例
政府就要同泛民妥協
改為用日落條款修例
19年6月前已經解決左件事
連第一場示威都唔會有
咁老實講雖然新加坡會畫選區畫到有利執政黨
而且出好多蠱惑招去誘導d選民投執政黨
但事實係在野黨始終無辦法吸納大部分選民支持佢
只可以話新加坡玩利益settlement 有一套
可以安撫到大部分人之餘
始終keep到有一班solid既管治根基
而且對於反對既勢力識得軟硬兼施
始終新加坡竇潤咁細
又係徵兵制 個個都當過兵
一有大規模叛亂分分鐘李家全體族誅
最多同澳門狗一樣
除咗爱国之外冇一個做到
唯一一次比民主黨翻盤,但係民主黨班人都係自民黨出走,投票率低、年輕人唔關心政治,應該係執政黨最樂見。
事實係就係極權導致利益分配失效
極權需要既得利益者去擁護佢而確保同助長既得利益
搞到大部分人都安居樂業唔到
先需要民主去做翻正個利益分配
新加坡係民主,冇自由咁解
原來呢隻老鼠未死㗎
有民主就直接下次投票踢走你
使撚上街咩
2000年代過翻一次盤, 但資源全部都喺自民手上, 民主黨冇錢冇人玩手指
加上咁多年來左翼都係以反右為己任, 冇諗過亦冇機會諗自己路線, 到自己上場落手做就收皮
笑死
咁樣嚟講民主唔好
香港失敗唔係因為民主 係因為唔夠民主呀民賤聯
其實中國啲農村小區全部村長里長都係民選架
你無端端派個陌生人黎,
根本唔會管得住班人
好似鄉議會主席咁
要有咁上下道行先壓得住班牛屎佬

扮咩放權俾你地選,根本佢地自己都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞