拆主力牆間屋,會唔會難甩手過兇宅?

224 回覆
298 Like 5 Dislike
其他樓盤有冇拆我唔知道,只需要知道呢棟樓一定有拆就夠了。屌我唔想供完30年先黎玩冧樓
其實唔好比班傻鳩AA帶到風向走去討論冧唔冧
佢地最鐘意鳩up話合理範圍黎 唔會冧就無事gogogo

個討論重點係亂拆主力牆
而家自爆先搵到單 收收埋埋又幾多單呢?
個個心態都係偷少少無事就破窗一齊偷
其實一個唔覺意銀行當事故單位看待估唔倒價,到時唔好講咩平三成,可能三折都無人買
層樓真係留返黎自住啦
一係搵傻鳩接貨
銀行見到呢個單位或呢幢 都唔知會唔會收緊唔批
個上上下下真係多得個19設計師唔少

重有落手扑果班「師傅」呢
濕鳩瑣碎事唔通記成世
你係咪得閒過頭
你咁講完,我又搵到
原則

紅色係我見佢拆左既
厚身果條都話唔係主力,我無野講啦

黃色係佢拆完隔既位
厚身果條拆完,佢係為左放個琴
有幾可一房會夠用
拆得主力牆就一定自住或者放租唔會諗甩手啦
真係諗住放咪整返幅牆
但兇宅點都整唔走個記錄
但係你拆咗再裝返,個結構強度已經冇得回復返之前咁樣
咁ge價錢買一房又要係將軍澳過唔過到自己果關?
買得果度好多都係有實質需要3房
2人家庭想chill有大把選擇啦,真係貪你3邊落床咩
建議舉報 個個都咁偷就
40年舊居屋兩個單位中間唔係主力牆都可以打通啦
有一單十幾年前有業主立案法團
唔俾業主打通兩個單位
告到上法庭
業主證明唔係主力牆
可以打通2個單位
其實真係冧咗就冇證據查到。

好似馬頭圍道咁,可能樓上都打哂,只是地下個裝修佬唔好彩,掂尾水
轉開廚呢?
唔係咁計下話,其中一重類似係計左loading 再乘140%

咁就再design 個structure 去頂到呢 140%

有啲members 頂果度力未必成正比....尤其當其他members 失效果陣....
果單好似係拗幅牆既業權係屬於兩間屋既業主(打通就一個業主)定公家
但正常真係要入則,賣果陣無入則係兩個單位咁分開賣
所以如果一個人買正常第二間要比辣招同做九成按

除非兩個名分開買
但兩公婆正常都只能夠一間做九成(無論層樓有無另一半既名)
但技術性黎講如果男女朋友結婚前各買一間就應該無呢個問題,當然大前題係佢地一個人都夠做壓測
你係買家會入去睇樓
見到有改動都仲買,除左on9外無其他野講了
寫左入契。律師實check 到
外人就話食完花生可以唔理姐
棟樓嘅業主會唔理?
即刻1823啦
建築咁又真係會有啲安全系數既。

不過,就好似玩層層疊咁,拆走一塊未必有事,但拆多幾塊,就自然會整個 block 倒塌
問題係,整棟大廈,除左你自己既單位外,你唔知道其他單位之前有冇人咁做左,輪到你自己扑主力牆果陣,會唔會咁好彩,啱啱好到臨界點你一扑就冧?
危樓都有人接? 咁貴 買第度唔好
樓上樓下都賣唔走囉

兩三年後AA sell 首都低水靚裝單位,真係要睇路
轉開廚成日見,我之前果個區啲廚房牆都唔係主力牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞