拆主力牆間屋,會唔會難甩手過兇宅?

224 回覆
298 Like 5 Dislike
想問師兄有牌定9up
利申返唔係做struct e,但我成日以為safety factor係將條陣x 大個factor,冇諗過係將陣/柱 既數量x個factor
你覺得依單野無其他部門睇咩?
1千萬都唔夠安家費,比老婆仔女走佬啦
搞唔掂單野,到時自己仲可能要坐埋,連牌都無撚埋
邊個夠膽同你玩呀
你個名👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

宜家我係提出個危機
係呀個個都好似你咁諗
唔講唔提咪無事囉
冧樓死人先出黎食花生做事後孔明

但你夠唔夠膽宜家用哂成副身家仆入去去買樓先?
宜家係講緊有機會買左危樓你唔知wor

仲有我係講「隨時」接炸彈
無話一定接到炸彈
如果個屋苑個管理質素係好既
幾貴都值得買

同埋我都已經講屋宇署應該做一次結構普查啦
你唔識中文我再講一次
屋宇署做左 大家清楚哂邊啲屋苑有業主拆過主力牆
咁買樓咪安心囉 你明唔明呀聰明仔?
有排你對則啦
銀行好似有權 即時取消你既按揭
同埋以後果個單位按揭應該會比較難批
冇一間裝修會幫你拆啦下.
拆錯 都人即刻補返石屎
當冇事發生
我想講既呢,你大把屋苑入邊
實有幾個業主咁樣去做改動既
咁咪即係變相係做左你所謂既危樓囉
咁你普查完全港屋苑,出黎全部都有人改過,但每棟既圍數唔多,但都有人改
咁算唔算係危樓? 咁咪即係叫人咪買
Call loan係因為資不抵債+業主冇準時還款
如果業主準時還錢又肯還原
就算樓價跌咗,銀行應該係唔會call loan

Call完攞舊屎出身咩
正常係打打下見到鋼根都會補返
問返個設計師搞乜撚既
放心 公屋手足唔會唔記得
呢單花生咁香
可能人地FULL PAY呢
仲CALL條撚咩
不過銀行仲會唔會易批依棟樓既按揭就真
孔明
成幢唔買得啦,首都都要盡量避開
裝修80萬 還原幾十萬 再call loan
爽丫丫
睇裝修谷d裝修佬唔係咁講
話無人會肯簽
無知一問,啲舊樓好多都喺外牆開個窿放冷氣機,甚至開幾隻窗

照計呢啲樓過咗大維修,睇咗啲結構

屋宇署又冇叫佢哋還原,咁係唔係即係好多舊樓外牆唔係主力牆?
好多新樓某d單位中間幅牆係間牆黎
兩個單位之間幅牆得100mm厚
尤其是宜家d200-300尺單位
最常見係近外牆角落頭果間同入一間
佢預你買哂兩個單位打通
班裝修佬話搵d 退休前果d eg 當年唐宅咁
大撚把人拆啦
不過無乜人會拆完再拍片話比全世界人知囉
上哂報,邊個仲肯簽
好老實果句
唔見報都仲可以收貴你黎過骨
見哂報,咁多對眼望住,要過骨都難啦

調返轉問你
你張原裝木枱,D枱腳鋸哂再駁返,你包唔包保到佢變得到原裝一樣先
更何況係主力牆要駁鐵
你睇完都唔識
消防局對住果堆點係新樓呀?
佢地話退休移民前d老伯伯
今時今日,無人會敢去同你玩
仲當年唐宅
當年你敢出黎食,都仲叫做係幫個老闆,日後都仲易話圍D 可以比到安家費你 出返黎都可以照做到野
今時今日,你搵個背後靠山係硬撚過鑽石既人出黎頂先無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞