康城第1期首都6座成棟樓價係咪會跌?

319 回覆
421 Like 13 Dislike
如果打風打足十號 加層層都住滿人 每平方米都有2噸野咪有機囉

同埋佢只係開左個門口

不過計到數還計到數
業主返唔到屋企加要還原應該架喇
你咪無限類比囉, 蝴蝶效應到

不如諗下銀行會唔會CALL LOAN 好過啦, 唔跟結構
不如你講吓,點先算大事?
可能個設計師玩JENGA大
少一塊唔會有事嘅!
避得就避啦, 點會買個座喎。
呢啲關蝴蝶效應咩事?只要有幾個單位咁樣諗, 咁就好危險
我放條例出黎俾大家睇算la

業主切勿貪圖一時方便,自行拆走主力牆,否則一經發現,屋宇署有權要求業主立即還原,業主就要承擔起額外的一筆工程費,工期亦被逼延長。如果業主未有在期限內還原,更有機會被釘契,甚至檢控,最高可被判監禁2年及罰款40萬元
城大都覺得我種下花咋嘛
結果貴為有土木工程學系嘅大學都成個天花跌落黎
在連登
一定講到業主賠埋老母出嚟都唔掂
同類型單位成個康城大把選擇, 即時修補咗,點解要買有缺憾嘅樓? 汽車大撞過維修完都唔值錢啦
邊個記得呢單野喎,又無人死又唔係住人
又唔係幾百尺值一千萬
的確好多人都係咁諗
包括起樓嗰班
慳埋嗰筆建築成本你都咪話唔和味
你偷少少,佢又偷少少,大家都偷少少
就算計突左數,啲力原先經呢幅主力牆會overload去左另外既主力牆,原本design既load path都會改變左,無一個structural engineer 可以寫包單咁樣可以完全無事
城大果個真係可以類比
佢原本個天台加左勁多層英泥沙地台
可能係做防水,一次唔掂再加高一層
結果愈積愈厚
起綠化天台果個又唔知以前有咁多層野
城大自己都無記錄(或者有不過無比到起天台條友)
加加埋埋咁多野先會超重出事
如果就咁一個綠化天台
理得佢乜野藏左水比設計重好多
都唔會超重到令個天台塌落黎
好似康城咁
如果個個都無紀錄靜靜雞打走結構野
話唔定有一日真係無啦啦有個人做左最後一條稻草
雖然覺得打走石屎牆斬鋼筋咁大工程(相對裝修野黎講)
應該唔會太多裝修佬肯用咁大成本做
你見到嘅只係一單俾人發咗出嚟講嘅新聞
事實上分分鐘好多樓根本都已經俾人拆咗主力牆
改呢樣改嗰 直到今日為止我未見過有一棟樓冧
咁小事驚閪咩
原本唔揚出街偷偷地搵結構工程師20、30萬應該搞掂
而家揚曬,發展商肯定介入,仲唔撈返百幾萬
層層疊就3x3 少一件影響都好大

現實既樓一層可能有百幾二百條structural member,開個窿又唔會冧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞